Ögonprolaps hos katt

Ögonprolaps hos katt (när ögat hoppat ur sin håla) är ett akut tillstånd som kan uppstå efter en skada, till exempel ett bett eller skallskada. Situationen kräver snabb åtgärd om ögat och synen ska räddas, vilket tyvärr ändå inte alltid är möjligt. Tillståndet kallas också proptos.

Orsak

Vid bit- eller skallskada pressas ögat ut genom ögonhålan, så ögongloben hamnar i ett fastlåst läge utanför ögonlocken. I samband med skadan kan synnerven skadas så ögat blir blint, ögats muskler rivs över eller skadas, blödningar kan uppstå inne i ögat och inte minst kan ögat torka ut och ge allvarliga skador på hornhinnan.

Trubbnosiga (brachycephala) individer är mer utsatta för denna typ av skada eftersom de har en mer öppen ögonhåla och tendens till utstående ögon. Hos vissa individer kan prolaps av ögat uppstå spontant, det vill säga utan orsak.

Symptom

Tillståndet uppstår akut, oftast i samband med skada som till exempel bett, påkörning eller om katten blir fastklämd. Ögat är plötsligt helt eller delvist utanför ögonhålan. Det är oftast ett smärtsamt tillstånd och det kan ses blödningar i eller kring ögat.

Situationen kräver omedelbar behandling och operation om det ska finnas en chans att bevara ögat. En specialist bör därför kontaktas så snart som möjligt via djursjukhuset. Det är viktigt att ögat hela tiden hålls fuktigt, bäst är smörjande ögondroppar men alternativt kan isotoniskt koksalt användas. Undvik beröring av ögongloben.

Diagnos

Veterinären kan ofta ställa diagnos efter en kort undersökning, då omfånget av skadorna bedöms samt chansen för att bevara ögat och synen. Utstående ögon (exoptalmos), infektion/böld bakom ögat eller grön starr (glaukom) kan ge liknande symtom som prolaps.

Behandling

Ögat måste sättas på plats i ögonhålan så fort som möjligt, vilket innebär operation under full narkos. Under tiden smörjs ögat med droppar. Operationen innebär att man lyfter ögonlocken över ögongloben och ögat läggs försiktigt tillbaka i hålan. Härefter placeras 3-4 stygn i ögonlocket för att skydda ögat, genom att hålla ögonlocken stängda i ett par veckor. Under tiden ges smärtlindring och inflammationshämmande medicin och ibland även antibiotika. Om skadan är väldigt omfattande och till exempel flera ögonmuskler har rivits över, eller ögat är helt punkterat kan det komma på tal att helt avlägsna ögat. De flesta katter fungerar mycket bra med syn på endast ett öga.

Prognos

Enligt undersökningar mister merparten av dessa patienter synen på det drabbade ögat. Ofta kan ögat ändå bevaras i ögonhålan fast ögat är blint och ögonspecialisten bestämmer i samråd med ägaren, vilken lösning som är det bästa för patienten. Det är inte alltid möjligt att avgöra förrän efter ett par veckor, om katten har tappat synen eller inte.

Förebyggande åtgärder

Är det tal om en ras eller en individ som är disponerad för denna skada kan man göra en liten plastikoperation på båda ögonen. Öppningen mellan ögonlocken görs då mindre, vilket skyddar ögat och risken för prolaps blir mindre.

 

Publicerad: januari 2018. Skribent: Claus Bundgaard Nielsen, legitimerad veterinär, specialist i ögonsjukdomar, AniCura Aarhus Dyrehospital

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.