Roliga sätt att aktivera din överviktiga katt

En överviktig katt mår oftast inte så bra, dessutom finns det en rad hälsoaspekter att ta hänsyn till. Men att få en redan överviktig katt att gå ner i vikt är inte en enkel match. I den här artikeln kan du läsa om tips som är lika roliga för dig som för din katt.

För att vara ärlig, hur roligt kan det vara att tillbringa hela dagen med att sova på soffan med några korta förflyttningar till matskålen och kisslådan som den enda motionen?

Bristen på aktivering och motion är inte bara deprimerande för din katt, det kan också orsaka övervikt och fetma vilket ökar risken för exempelvis diabetes. Och som du förmodligen redan vet är en överviktig katt sällan en lycklig katt. Lyckligtvis finns det många sätt att förhindra detta.

Gör din katt till en gladare och friskare katt genom att testa tipsen nedan och hitta er favorit!

Leksaker för katter

Kanske det mest klassiska sättet att få din katt att röra på sig. Prova bollar, laserpekare, leksaksmöss, pappersboll på en tråd eller andra hemgjorda skapelser. Släpp loss din kreativitet och låt din katt bestämma vad som är det roligaste. Men glöm inte att ta bort garn och trådar efter leken, eftersom många katter gillar att äta på garn och trådar och de kan fastna i kattens magtarmkanal.

Kurragömma med katten

Många katter gillar att krypa under och gömma sig i saker. Till exempel är tomma kartonger och papperspåsar perfekta lekplatser. Se dock till att din katt inte kan fastna i handtag eller liknande.

Agility för katter

Nej, agility är inte bara för hundar. Det är en rolig aktivitet för katter också, men du måste ha lite tålamod. Börja med korta sessioner, belöna mycket och börja inte med för många hinder. Bygg din egen agilitybana med hinder med saker du har hemma. Det kan vara ett slalomhinder, en gungbräda eller något att komma igenom eller hoppa upp på. Utrusta dig med en bit snöre eller liknande och lite kattgodis för att uppmuntra och ni är redo att köra igång!

Klickerträning med katten

En klickare är ett litet föremål med en knapp som avger ett klickljud när du trycker på den. Med hjälp av denna kan du lära din katt nästan vad som helst. Det viktigaste är att först lära katten att "klicket" betyder att den har gjort något bra och att en belöning är på väg. Då är det bara din fantasi som sätter gränserna för om du vill att den ska lära sig roliga trick, att sitta eller använda klösbräda istället för soffan. För inspiration finns det många klipp på exempelvis Youtube att inspireras av.

Behöver du mer tips för att hjälpa din katt ned i vikt? Läs mer här.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.