Water treadmill – vattentrask

Träning i vatten kan ske i en så kallad ”water treadmill” som är en vattenburen träningsanläggning, där katten går på ett rullband i vatten. Vattennivån och hastigheten på bandet varieras beroende på typ av skada och kattens ålder och dagsform.

Vattnet avlastar lederna, samtidigt som det ger ett motstånd, vilket ökar med hastigheten på rörelsen. Tack vare att vattnet avlastar vikten från kattens leder kan kattens rörelsemönster ändras.

Vattnet ger även viss stabilitet, vilket är en stor fördel för patienter med dålig balans, t ex vid ryggskador. Träningen i vatten stärker hela den längsgående ryggmuskulaturen och benmuskulaturen mycket effektivt och stimulerar hela rörelseapparaten, samtidigt som den är avslappnande.

Fördelen med water treadmill, jämfört med simning, är att katten måste använda alla fyra ben och inte bara arbeta med frambenen. Hastighet och motstånd kan också regleras med hjälp av vattennivån, vilket ger en mer styrd träning. Eftersom träningen kan regleras på flera sätt, blir den individuellt anpassad, vilket ökar förutsättningarna för en bra rehabilitering.

Denna typ av träning passar som rehabilitering efter skador.

Water treadmill är ett bra alternativ även för katter som inte är så förtjusta i att bada då de känner en viss trygghet av att hela tiden ha markkontakt. Efter en lugn introduktion kan även katter som ogillar vatten, vänja sig vid treadmillen.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.