Water treadmill – vattentrask katt

Water treadmill är en skonsam och effektiv rehabiliteringsmetod för djur, som innebär att djuret får gå eller trava på ett rullband nedsänkt i vatten. Många tror att vattenträning enbart är lämpat för hundar, men även en katt kan lära sig att träna i vatten.

Vad innebär vattentrask för katt?

Vattentrask är en form av träning i vatten som många katter kan vänja sig vid. Träningen sker på ett rullband som är nedsänkt i vatten, där katten får gå eller trava. Träningsredskapet kallas även för water treadmill. Genom att variera vattennivån och hastigheten på rullbandet går det att anpassa belastningen utifrån kattens skada, ålder och dagsform.

När kan water treadmill användas för katter?

Träning i water treadmill lämpar sig bra för rehabilitering efter skador. Det kan också användas för katter med kroniska tillstånd - bland annat artros eller ryggont - som behöver bygga upp muskler och kondition. Eftersom träningen kan anpassas på flera sätt blir den individuellt utformad, vilket förbättrar chanserna för en lyckad rehabilitering.

Läs mer om artros här!

Tack vare att vattnet avlastar vikten från kattens leder kan kattens rörelsemönster ändras. Vattnet ger även viss stabilitet, vilket gör water treadmill till bra alternativ för patienter med dålig balans, till exempel vid ryggskador. Träningen i vatten stärker hela den längsgående ryggmuskulaturen och benmuskulaturen mycket effektivt och stimulerar hela rörelseapparaten, samtidigt som den är avslappnande.

Vilka fördelar finns det med träning i water treadmill?

Vattnet ger avlastning till ömma leder och ryggar, medan motståndet från vattnet gör träningen mer ansträngande och därmed mer effektiv än träning “på land”. 

Jämfört med simträning är vattentrask ofta lättare för katten att acceptera, eftersom den hela tiden kan behålla kontakten med underlaget. Efter en lugn introduktion brukar även katter som ogillar vatten kunna acceptera treadmillen.

En annan fördel jämfört med simning är att katten inte kan “fuska” i vattentrask. Genom att anpassa lutningen på rullbandet och vattennivån kan man få katten att arbeta med alla fyra ben, inte enbart frambenen. 

Finns det några nackdelar med vattentrask för katt?

Vattenträning är inte för alla katter. En del katter kan inte vänja sig vid vattnet, oavsett hur lugn introduktion de får. Om katten blir mycket stressad och orolig i vattentrasken är det bättre att hitta en annan träningsform.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.