Cavalier King Charles spaniel

Med sitt vackra yttre, milda temperament och vinnande sätt är Cavalier King Charles spaniel, eller Cavalier som den ofta kallas, en av våra mest populära familjehundar. En Cavalier är livlig, vänlig och social såväl mot människor som mot andra hundar.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Små spanielhundar har varit populära bland den europeiska adeln i många hundra år. Cavalier King Charles spaniel nämns för första gången av den brittiska kennelklubben år 1892, men rasens rötter tros sträcka sig tillbaka till kung Karl I av Englands tid (1600-1649). Cavalier-liknande hundar finns med på otaliga målningar från den tiden. År 1892 hade cavalieren fått ett kortare nosparti än sina förfäder eftersom andra moderaser hade korsats in, däribland mops. 1926 gjordes en målmedveten insats för att få fram mer långnosade Cavalier King Charles spaniels och rasen började likna den hund vi ser idag. Idag är rasens främsta användningsområde som sällskapshund - dess fantastiska temperament gör den väl lämpad för detta!

Temperament

Cavalierer är vänliga och sociala hundar av naturen. De möter människor, barn och andra hundar med nyfikenhet och intresse. Det är en härlig sällskapshund som snabbt blir en del av familjen. Eftersom det är en hund av spanielras kan den besitta visst jaktintresse. Det finns Cavalierer som gärna jagar möss eller som gladeligen springer efter fåglar på promenaderna. En Cavalier är flexibel och anpassningsbar och behåller sitt lekfulla sinne långt upp i åren.

Aktivitetsnivå

En Cavalier King Charles spaniel är en hund med måttliga krav på aktivering. Precis som alla hundar behöver den regelbunden motion och få använda sin hjärna genom olika former av aktiviteter, som till exempel sök eller lydnadsträning. Däremot kräver den inte flera timmar av hård träning varje dag för att vara nöjd. En Cavalier trivs i en lagom aktiv familj där promenader och lek är en självklar del i vardagen.

Pälsvård

Pälsen är lång, mjuk och antingen slät eller lätt vågig. Den kräver regelbunden borstning, särskilt på öron, bröst, svans och ben. Det är viktigt att vänja hunden vid borstning tidigt så att den lär sig att uppskatta det. Små belöningar är en bra hjälp!

Träning

Den här lilla, glada sällskapshunden kan bli en bra träningskompis. Den är oftast på gott humör och gillar att samarbeta med matte eller husse. Träna i korta pass för att hålla hunden fokuserad och engagerad. Det kan vara en bra idé att variera belöningarna: leksaker ibland och godsaker ibland. Den följsamma Cavalieren lämpar sig ofta bra för den som vill träna till exempel lydnad, rallylydnad eller nosework.

Storlek och vikt

Höjd: 31–33 cm.

Vikt: 5,4–8 kg.

Färg

Svart med rödbruna markeringar (black & tan), rödbrun, vit med kastanjebruna markeringar (blenheim) eller trefärgad (svart, vit och rödbrun).

Ärftliga sjukdomar

Inom rasen förekommer ett antal ärftliga sjukdomar. SCKCS (Specialklubben för Cavalier King Charles spaniel) tillsammans med Svenska Kennelklubben arbetar aktivt för att förebygga dessa sjukdomar och främja en hälsosam ras.

Myxomatös mitralisklaffsjukdom (MMVD)

MMVD kallades tidigare endokardos. Det är en progressiv sjukdom som påverkar den stora hjärtklaffen på vänster sida (mitralisklaffen). Den drabbade hjärtklaffen blir mer och mer deformerad med åren vilket leder till läckage, så att hjärtats pumpfunktion gradvis försämras. Forskning har visat att sjukdomen har en hög ärftlighet och därför ska föräldradjur hjärtundersökas innan de används i avel.

Syringomyeli

Syringomyeli är en neurologisk sjukdom som bland annat kan orsaka svår smärta. Symtom som ses vid sjukdomen är till exempel klåda mot huvudregionen eller i luften kring huvudet, vinglighet och plötsliga smärtsymtom. Sjukdomen kan avslöjas genom en magnetkameraundersökning av hjärna och ryggmärg. Läs mer om syringomyeli här.

Patellaluxation

Patellaluxation förekommer hos många hundar av mindre ras, så även hos Cavalier King Charles spaniel. Rasklubben rekommenderar att avelshundar undersöks med avseende på patellastatus innan de går i avel.

Episodic Falling Syndrome (EFS)

EFS är en sjukdom som orsakas av en genmutation. Sjukdomen beskrevs första gången 1960 och förekommer inom flera raser. Symtomen uppkommer anfallsvis och inkluderar bland annat balansproblem, stel eller tassande/ryckig gång, kramper i benen och problem att resa sig. Anfallen kan utlösas av motion, värme, stress eller upphetsning. Det finns ett gentest för sjukdomen vilket dock inte är tillräckligt validerat.

Foder

När du väljer foder till din Cavalier ska du välja ett foder som är anpassat efter hundens storlek och aktivitetsnivå. Rasen löper risk för utvecklande av övervikt, så var observant på hundens vikt och justera fodermängden efter behov. Kom ihåg att det är lättare att förebygga övervikt än att åtgärda det! Om du är osäker på vilket foder du ska ge din hund kan du alltid rådgöra med din veterinär.

Det här är också en ras som lätt drabbas av tandsten med påföljande tandköttsinflammation. Du får räkna med att din Cavalier behöver besöka veterinären för att få sina tänder rengjorda under narkos en eller flera gånger per år. Tandborstning förebygger tandsten och är därför en viktig del i hundens skötsel.

Typ

Sällskapshund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.