Så skyddar du din hund från köldskador

Precis som vi människor tål hundar kyla i varierande grad. Hur mycket beror på fettdepåer, hälsotillstånd, päls och aktivitetsnivå. Långhåriga raser håller sig ofta varma längre, tack vare sin tjocka päls. Korthåriga raser och valpar tål vanligtvis mycket mindre. Det viktigt att anpassa sig efter just din hund.

–Man måste ta hänsyn till sin hund och eventuellt minska promenadernas längd, speciellt i kallt väder. Kylan gör ömma leder ännu mer smärtsamma och långa promenader i kylan kan vara mycket obehagligt för hundar med till exempel artros. Hundar med diabetes kämpar ofta för att reglera sin kroppstemperatur och kan behöva hjälp. Om din hund har hälsoproblem sedan tidigare bör du prata med din veterinär och höra vad hon rekommenderar, säger veterinär Bente Akselsen.

Hur kan du förhindra köldskador?

 1. Tassalva
  Is, snö och frost kan vara både obehagligt och skadligt för hundtassar. I värsta fall kan fukten och hård skare leda till svåra sår, infektioner och inflammationer. Tassalva med hög fetthalt är ett effektivt medel som förebygger skador hos hundar i vinterkylan. Tassalva som appliceras på hundens tassar innan promenader förhindrar isbildning, uttorkning, sprickor och öm hud. Tänk på att kontrollera att salvan har en hög fetthalt, som veterinären rekommenderar.
 2. Kontrollera tassarna efter varje promenad
  Torka tassarna efter varje promenad. Kontrollera noga mellan varje tå och själva tassen. Tänk också på att kolla klon och dynan som sitter längre upp på frambenen. Om pälsen mellan tårna är missfärgad jämfört med resten av tassen kan det vara ett tidigt tecken på irritation.
 3. Klipp bort lite av pälsen på tassarna
  För långhåriga raser kan det hjälpa att trimma bort överflödig päls på tassarna för att förhindra att snöklumpar fastnar.
 4. Tasstrumpor
  För vissa hundar kan tasstrumpor vara det bästa alternativet. Den skyddar mot vassa ytor, kyla, salt och fukt. Det kan vara en bra investering om du går långa promenader i kylan eller ska ut på en skidtur. Se till att tasstrumpan sitter bra utan att orsaka obehag för hunden och att den inte slutar precis vid sporren.
 5. Undvik överdriven tvättning av hunden
  Att bada och duscha hunden kan påverka fettlagret i pälsen negativt. Detta hjälper till att bibehålla den naturliga pälsbalansen och skyddar mer mot kylan. Du kan undvika detta genom att använda ett medicinskt schampo eller balsam för husdjur.
 6. Extra värme till din hanhund
  Hanhundar kan lätt få köldskador på könsorganet när det är kallt ute. Små hundar är särskilt sårbara i vinterkylan. Ägare till små hundar eller hundar med korta ben - som taxar, pomeranians och corgis - måste vara extra försiktiga. Sådana skador kan enkelt förebyggas genom att ta med en varm filt på utflykten. Om utevistelsen är under lång tid kan du ta en paus. Då kan hunden värma sig på täcket.
 7. Jacka till hunden - tänk praktiskt, inte gulligt!
  Kläder för hundar är populära, och du kan hitta ett stort utbud i nätbutiker och djuraffärer. Viktigt att poängterar är att det som är fint och sött inte alltid är lika praktiskt. Många ägare tror att hunden kommer att vara väl skyddad i en stickad, söt kostym. Vi skulle i stället rekommendera att gå efter ett överdrag som tål både regn, blåst och snö och som samtidigt håller värmen, säger hon. En blöt filt mot kroppen gör smärtan värre.

 

Skribent Leg. Veterinär Bente Akselsen 2022

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.