Låt förnuftet styra när du köper valp

Från april och fram till försommaren är den period på året då flest skaffar sin efterlängtade hundvalp. Men att skaffa hund är ett stort beslut och också ett stort ansvar. Det finns många viktiga saker att tänka på inför köpet, allt från vilken hundras som passar in i ens vardag till nödvändiga vaccinationer och var man köper hunden.

Det första en blivande hundägare bör fundera på är varför man vill ha hund och hur ens boende och livssituation ser ut. En större hundras kräver betydligt mer motion och plats. När du gjort ditt val så leta efter en etablerad uppfödare, tipsar Sandra Göransson som är chefsveterinär på AniCura Sverige.

- Det viktigaste av allt är att få träffa valpen och tiken innan du gör köpet. Helst ska du även träffa kullsyskon och kanske även fadern i deras egen miljö hos uppfödaren. Då får du en uppfattning om föräldrarnas temperament samt viktig information om hur valpens första tid har varit, säger Sandra Göransson.

Importerade hundar – tänk på detta
Köp aldrig en utlandsfödd hund som är yngre än 15 veckor (undantaget Norge). Är den importerade valpen yngre så är det ett tecken på att den inte uppfyller lagkrav när det gäller rabiesvaccination. En importerad hund ska ha ett pass, vara id-märkt och ha samtliga vaccinationer, enligt Jordbruksverkets bestämmelser. Det är olika regler som gäller beroende på vilket land hunden importeras ifrån.

Veterinärbesiktning före köpet
En hundvalp bör genomgå en veterinärbesiktning innan den flyttar till sitt nya hem. Intyget ska inte vara äldre än en än en vecka innan vid valpen leverans. Vid besiktningen undersöker veterinären bland annat valpens ögon, öron, munhåla och tänder, lyssnar på hjärtat och gör en helhetsbedömning. I samband med besiktningen får valpen oftast även sin ID-märkning samt sina första nödvändiga vaccinationer mot bland annat valpsjuka och smittsam leverinflammation.

- Fel som ibland upptäcks vid besiktningen är blåsljud på hjärtat eller bettfel – vilket förstås kan påverka köpet. Ett bettfel kan hunden många gånger leva med utan större problem – om det inte är allt för gravt, men ett hjärtfel kan i vissa fall orsaka för tidig död, säger Sandra Göransson.

Köpeavtal
När dagen kommer och du ska hämta din valp så upprättar du och köparen ett köpeavtal där ni kommit överens om priset och vilka villkor som ska gälla. Det är ett bra skydd för båda parter. Du får kanske en stamtavla, om hunden är renrasig, samt viktig information om vilken och hur mycket mat valpen ska äta i början.

Vad kostar valpens första året?
Här är en sammanställning av olika nödvändiga utgifter för hundägare det första året:

Hundvalp, inköpspris

ca 10 000 – 14 000 kr

Grundvaccinationer, valp

500 – 600 kr

Valpfoder

7000 kr (per år)

Försäkring

3000 – 4000 kr

Tillbehör

500 – 1000 kr

Valpkurs

cirka 2000 kr

Total

23 000 – 28 600 kr

 (Källa: Svenska Kennelklubben, prisexempel för en Golden Retriever))

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.