Kastrering av marsvinshane

Marsvinshannar blir könsmogna från ca 3 veckors ålder och kan kastreras från 4 månaders ålder. Man bör hålla hanen separerad från honor i ca 4 veckor efter operationen, då hanen i denna period kan göra honan dräktig.

Sociala djur

Marsvinet är mycket socialt och mår bäst att leva med en eller flera andra marsvin i grupp. Numera framgår detta också av djurskyddslagen. Kastrerar du ditt marsvin kan den gå i en flock tillsammans med honor, vilket annars inte rekommenderas då antalet ungar kan bli oöverskådligt. Marsvin ändrar inte personlighet och beteende efter en kastrering, det är endast fortplantning som förhindras.

Att tänka på innan kastrering

Marsvin är små och känsliga. Du måste därför förbereda dig på att få hem ett marsvin efter operationen som noggrant måste observeras ett par dagar efteråt. De allra flesta äter själva och mår bra redan kort tid efter operationen men det är individuellt. Se därför till att du ofta kan titta till ditt marsvin i dagarna efter kastrering. Buren ska vara helt rengjord vid hemkomst, gärna med handdukar i botten. Ha gärna en termometer till hands så du kan kontrollera marsvinets temperatur och se till att du har möjlighet att värma upp ditt marsvin om den skulle vara kall. Marsvin ska inte fasta innan operation, tvärtemot är ytterst viktigt att ditt marsvin äter både före och så fort som möjligt efter operationen, då det annars finns risk för tarmrubbningar.

Kastreringen

Marsvinet lämnas på morgonen på kliniken på dagen för kastrering. För att minska oro är det en bra idé att ta med kompisen om den bor ihop med ett annat marsvin. På kliniken gör man en hälsokontroll och väger marsvinet innan ingreppet. Man lägger även en kanyl i ett framben för att kunna ge vätska och lugnande direkt i blodkärlet. Under operationen kontrolleras puls, blodtryck, andning och temperatur och marsvinet får syrgas och narkos gas via en mask kring nosen.

Det finns flera sätt att kastrera ett marsvin på. Snittet i huden görs antingen på pungen eller på magen. Marsvin har en öppen ljumskkanal hela livet och marsvinet kan därför dra upp testiklarna i buken och därför kan man kastrera via buken, vilket till exempel inte är möjligt på hundar och katter. På detta sätt finns det inget sår i närheten av marsvinets bak, och risken för smuts från urin och avföring och därmed även för infektion minskas. Det finns heller ingen risk för ljumskbrock. Man kan även lägga snitt direkt på pungen och testiklarna tas då ut utanför buken. Huden syr man ihop med ett par stygn som försvinner av sig själv med tiden.

Efter operationen väcks marsvinet ur sin narkos och övervakas noggrant tills det är helt vaken. Det är olika hur snabbt det går innan de är helt vakna, mellan 15 minuter och två timmar. I denna period får marsvinet mat i form av näringsrik specialmat. När marsvinet är vaken och själv kan hålla värmen får det komma hem igen. Du får noggranna instruktioner med dig hem hur du ska sköta ditt marsvin efter operationen.

 

Publicerat: september 2017. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.