Utredning cancer och tumörsjukdomar katt

En vanlig orsak till att man utreder tumörsjukdom hos katter är att djurägaren har hittat en knöl någonstans på kattens kropp. En cancerutredning kan även vara aktuell när en katt visar tecken på invärtes sjukdom, och då brukar den ingå som en del av en större medicinsk utredning.

Allmänt om utredning av tumörsjukdom hos katt

En tumör kan vara godartad eller elakartad. Elakartad tumörsjukdom kallas även för cancer. Tumörer hos katter upptäcks ofta genom att katten har fått en knöl i eller under huden, men tumörer kan också uppträda i olika inre organ samt i blodbildande celler. Beroende på vad katten uppvisar för symtom kan utredningen se lite olika ut. Resultatet av utredningen ligger till grund för kattens fortsatta behandling. 

När görs en utredning av tumörsjukdom eller cancer hos katt?

De vanligaste orsakerna till att djurägare eller veterinär fattar misstanke om att en katt har en tumörsjukdom är att den har fått:

  • en eller flera knölar i huden eller under huden
  • knöl i juvret
  • avmagring
  • blodbrist
  • trötthet
  • oförklarlig blödning 
  • ett sår som inte läker eller som har ett avvikande utseende

Om tumören invaderar ett organ kan katten få sjukdomssymtom på grund av att organet eller vävnaden inte fungerar som de ska. Det kan till exempel handla om hälta, hjärtproblem, eller neurologiska symtom som krampanfall. 

Hur går en tumörutredning till?

Utredningen av en tumörsjukdom kan se olika ut beroende på vad katten har för symtom och vad övriga undersökningar visar. När det rör sig om en knöl i huden är det vanligt att man börjar utredningen med att ta ett prov från knölen för laboratorieanalys. Det går inte att avgöra om en knöl är godartad eller elakartad enbart genom att titta eller känna på den, utan provtagning behövs för att kunna ställa korrekt diagnos. Provet kan tas med hjälp av en tunn kanyl (FNA, finnålsaspirat), som ett vävnadsprov, eller genom att man avlägsnar knölen i sin helhet. 

Vävnadsprov

Vid biopsitagning samt borttagning av hela knölen måste katten vara nedsövd eller ha fått en lugnande spruta innan. Kattens veterinär kan vilja försäkra sig om att den är i god kondition för att sövas ner, särskilt om det rör sig om ett äldre djur. Förutom att lyssna på kattens hjärta och lungor kan man därför vilja ta ett blodprov för att bland annat kontrollera funktionen i lever och njurar.

Vävnadsprovet eller knölen skickas till laboratorium för histologisk undersökning (vävnadsundersökning). Tunna snitt av tumören färgas och undersöks i mikroskop. Det går också att utföra specialfärgningar och andra prepareringar av snitten, vilket kan ge veterinären ytterligare information om tumörens typ och egenskaper. 

Cytologisk undersökning

Vid FNA kan man med hjälp av en tunn kanyl suga ut en liten mängd celler som går att undersöka i mikroskop (så kallad cytologisk undersökning). Det är inte alla tumörer som släpper ifrån sig celler vid FNA, och det kan också hända att andra celler (oftast blod) hamnar i provet och gör det svårare att ställa rätt diagnos. Fördelen är att provtagningen är enklare och kan gå att göra när katten är vaken, förutsatt att det är en katt som är lugn vid hantering.

Övriga undersökningar

Andra undersökningar som kan bli aktuella vid en tumör- eller cancerutredning är bilddiagnostik i form av ultraljudsundersökning, röntgen, magnetkameraundersökning (MR), datortomografi (DT) eller endoskopi, som innebär att man för in en liten kamera inuti kroppen. Bilddiagnostiska undersökningar kan göras för att påvisa en misstänkt tumör eller för att upptäcka tecken på att tumören har spridit sig (metastaserat). 

Blodprover ingår ofta i en cancerutredning, för att ta reda på om och hur kattens kropp har påverkats av sjukdomen. Blodbrist är relativt vanligt vid cancer, och vissa typer av cancer kan ge upphov till förhöjda kalciumnivåer. Vid cancer i ett specifikt organ kan det också finnas avvikelser i blodprov, men inte alltid. 

Hur behandlas tumörsjukdom och cancer hos katt?

Om utredningen visar att kattens tumör är godartad är det inte alltid nödvändigt med behandling. Undantaget är om tumören sitter illa till, exempelvis om den påverkar kattens rörelser eller naturliga beteenden. Behandlingen av elakartade tumörer varierar beroende på vilken typ av tumör det handlar om, om det finns tecken på spridning, hur gammal katten är och om den har några andra sjukdomar. Hos en katt som är gammal eller sjuk är det inte säkert att cancern hinner utvecklas så snabbt att den orsakar lidande under kattens livstid, och i så fall kan man avstå från att behandla.

En del tumörer kan avlägsnas genom kirurgi, andra kan behandlas med cellgifter (cytostatika) eller strålning. I många fall används en kombination av olika behandlingar. Hos människor hör man ibland talas om de svåra biverkningar som cellgifter ger. När man ger cellgifter till katter, hundar eller andra djur väljer man ofta att ge lägre doser, för att undvika plågsamma biverkningar. Målet är inte alltid att eliminera cancern, utan att djuret ska slippa symtomen den orsakar. Här kan du läsa mer om behandling av tumörsjukdom hos katt.

Inom AniCura finns veterinärer specialiserade i onkologi, läran om tumörsjukdomar. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.