EU-pass hund

Ett EU-pass är ett särskilt dokument som innehåller uppgifter om hundens identitet, ägarens namn, utförda vaccinationer och andra behandlingar. Ett EU-pass för sällskapsdjur behövs för att djuret ska kunna resa mellan länder inom EU.

När behöver min hund ett EU-pass?

Om din hund ska resa utomlands till ett annat EU-land måste den ha ett EU-pass för sällskapsdjur. Eftersom det är krav på att hunden har en giltig rabiesvaccination vid resan behöver du ordna passet minst 21 dagar före avresa. I de flesta länder är nämligen inte rabiesvaccinationen giltig förrän efter 21 dagar. 

Det kan dessutom finnas lokala regler i landet som hunden reser till. Det är du som ägare som ansvarar för att ta reda på vad som gäller på ert resmål. Om du och din hund ska resa till ett land utanför EU kan EU-passet ofta användas som en godkänd handling, men du behöver själv ta reda på vilka krav som ställs. Du behöver också ta reda på vad som gäller när du ska ta tillbaka din hund till Sverige från ett land utanför EU. 

Vilka uppgifter ska finnas i ett EU-pass?

EU-passet är ett formellt intyg som har en standardiserad utformning. EU-pass får endast utfärdas av veterinär som arbetar inom EU. I passet registreras hundens ID-nummer, ägarens namn, utförda vaccinationer och behandlingar. 

ID-märkning:

Om hunden är ID-märkt med en tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 går det bra att använda tatueringsnumret, annars ska hunden vara ID-märkt med ett godkänt mikrochip. 

Rabiesvaccination:

Inom EU är det krav på att hundar har en giltig vaccination mot rabies. Rabiesvaccineringen görs efter att hunden har ID-märkts, eller efter att ID-märkningen kontrollerats av veterinär. Vaccination mot rabies dokumenteras alltid i hundens EU-pass och signeras av veterinären. För att du ska kunna få din hund rabiesvaccinerad behöver du alltså se till att hunden samtidigt får ett EU-pass utfärdat. I passet anger veterinären när rabiesvaccinationen är giltig, vanligen i 3 år efter vaccinationsdatum. Vaccinationen börjar som regel gälla 21 dagar efter vaccinationsdatumet, men enstaka länder kan ha undantag. 

Ev. avmaskning:

I länder som är fria från rävens dvärgbandmask (bland annat Finland och Norge) är det krav på att hunden är avmaskad med ett godkänt medel mellan 120 och 24 timmar före avresa. Avmaskningen görs hos veterinär och förs in i passet. 

Ägarens namn:

För att EU-passet ska vara giltigt ska djurägarens namn vara infört i passet, och djurägaren ska även ha signerat passet. 

Hur ordnar jag ett EU-pass till min hund?

Du är välkommen att kontakta någon av AniCuras kliniker eller djursjukhus för att boka tid för EU-pass. Hunden måste vara närvarande vid besöket för att veterinären ska kunna kontrollera ID-märkningen och ge hunden en rabiesspruta. Tänk på att vara ute i god tid - hunden får inte resa förrän 21 dagar efter att den fått sitt rabiesvaccin.

Vem kontrollerar hundens EU-pass?

EU-passet ska alltid följa med hunden och kunna uppvisas vid gränskontrollen.Ta reda på vad som krävs vid inpassering till det land du och din hund ska besöka. I vissa fall kan du behöva passera en särskild entry point, eller anmäla införseln till landets gränspersonal. 

Kontakta det aktuella landets ambassad eller ansvarig myndighet i det land du ska besöka.

Kom ihåg att anmäla införseln till Tullverket

När du ska resa in med din hund till Sverige behöver du anmäla införseln till Tullverket. Om du gör anmälan online får du ett anmälningsnummer som du ska uppge om tullpersonalen frågar efter det. Om du ska göra anmälan vid gränsen ska du välja den röda filen vid gränspassage och kontakta en tulltjänsteman. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.