Blodbank katt

En blodtransfusion kan vara skillnaden mellan liv och död. Det kan behövas när ett djur förlorat mycket blod vid en olycka, i samband med en operation eller vid olika sjukdomstillstånd. Hos oss erbjuds möjlighet till blodtransfusion för både hund och katt.

Vad är en blodbank?

I en blodbank förvaras blodprodukter i form av blodplasma och röda blodkroppar, redo att användas till katter som behöver en blodtransfusion.

Blodet som vi får från våra blodgivarkatter används ofta genast, dvs den katt som donerar blodet kallas in till djursjukhuset när vi har en patient som behöver blod. Hos tre av våra djursjukhus finns även blodbanker. Där förvaras donerat blod i väntan på att en akut dålig katt ska behöva en blodgiva.

Blodet delas upp i blodplasma och röda blodkroppar, vilket innebär att en påse blod kan användas för att hjälpa flera katter.

Var finns AniCuras blodbanker för katter?

På de här platserna håller vi blodbanker för katter:

Akuta blodtransfusioner kandessutom göras på flertalet av våra djursjukhus, eftersom vi kontaktar katter i närheten, som är blodgivare, när behovet uppstår.

När behövs blodtransfusion?

Blodtransfusioner räddar liv. Katter som förlorat mycket blod genom en olycka eller vid en operation kan ofta behöva en blodtransfusion. Blod kan även användas vid olika förgiftningstillstånd samt när en autoimmuna reaktion har orsakat nedbrytning av de röda blodkropparna.

Hur går en blodtransfusion till?

Blodprodukter ges intravenöst. Det blod som ges kommer från friska katter som ställer upp på ideell basis. Innan en katt får en blodprodukt görs en bestämning av kattens blodgrupp samt en korstestning av kattens blod mot den aktuella blodprodukten. Det görs för att säkerställa att produkten inte kommer att orsaka en allvarlig reaktion hos katten.

Före, under och efter transfusionen övervakas den mottagande katten mycket noggrant. Djurets temperatur, puls, andningsfrekvens och slemhinnefärg kontrolleras enligt ett särskilt transfusionsschema.

Vill du veta mer om blodgivning för katter?

Här kan du hitta mer information om blodgivning för katter. Om du undrar om din egen katt kan lämna blod rekommenderar vi den här sidan.

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad veterinär
Uppdaterad: 2023-08-24

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.