Avlivning och kremering

Att hjälpa en hund att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just din hunds behov för att stunden ska bli så fin som möjligt.

Hur vet man när det är dags för avlivning?

Förr eller senare kommer dagen då våra hundar inte längre har glädje av livet och behöver få hjälp att få somna in. Om vi har tur har hunden fått vara frisk och glad långt upp i åren, men ibland är det en skada eller sjukdom som hindrar hunden från “att vara hund” och trivas med tillvaron. 

Oavsett omständigheterna är beslutet aldrig lätt att fatta. Om du behöver diskutera avlivning av ditt djur är du alltid välkommen att kontakta någon av våra kliniker eller djursjukhus för stöd och råd. Här är ett par frågor som kan hjälpa dig att ta beslut: 

  • Hur mår hunden? Det är lätt att bli hemmablind när ens gamle trotjänare gradvis blir trött och gammal. Om en hund slutar göra sådant som den förr har haft glädje av kan det tyda på att den mår dåligt eller har ont. Att hunden har aptit och att magen fungerar räcker inte som bevis på en god livskvalitet. Istället bör du fundera på hur ofta hunden är pigg, glad och aktiv. 
  • För vems skull lever hunden? Många känner obehag inför ansvaret att bestämma över att avsluta ett liv - det är helt naturligt. Men prova att istället vända på resonemanget.  “Vem har glädje av att hunden är kvar i livet?” När en hund lever på övertid är varje dag en svår ansträngning. Den kommer ändå att möta sin ägare med kärlek och viftande svans. 

Hur går en avlivning till?

Själva avlivningen sker genom att man ger hunden en överdos av ett narkosmedel. Medlet ger en djup medvetslöshet och får andning och blodcirkulation att upphöra. Innan avlivningsmedlet ges brukar hunden få en lugnande spruta. 

Så här kan en avlivning gå till steg för steg: 

  • Du och din hund får komma in i ett rum på kliniken som har ställts iordning särskilt för er. Naturligtvis får dina och hundens närstående vara med. Vanligen tar man hand om pappersarbetet och betalningen på förhand.
  • När ni känner er redo får hunden en injektion med lugnande medel. Inom 10 - 15 minuter brukar hunden bli väldigt trött och avslappnad. Oftast är hunden inte kontaktbar efter att det lugnande medlet har verkat. 
  • När hunden är trött lägger man en kanyl in i ett blodkärl, som regel i ena frambenet. 
  • Veterinären kontrollerar att kanylen ligger rätt genom att spruta steril koksaltlösning in i blodkärlet. Därefter ges avlivningsvätskan genom kanylen.
  • Avlivningsmedlet brukar verka inom några minuter. Det kan förekomma att hundar drar en eller flera djupa suckar. Efter en liten stund lyssnar veterinären med stetoskopet för att kontrollera att hjärtljuden har upphört. 
  • I de allra flesta fall får du och din familj vara kvar hos er hund så länge ni behöver för att ta farväl. Djurklinikens personal tar hand om hundens kropp efter att ni gått.

Förfarandet kan skilja sig lite grann beroende på situationen. Om du har frågor om hur det går till på er lokala klinik kan du alltid kontakta dem för att få mer detaljerad information. 

Vad händer efter avlivningen?

Direkt efter avlivningen förvaras kroppen i kyl- eller frysrum i väntan på att föras till ett krematorium. Inom AniCura samarbetar vi med två krematorium Flattinge smådjurskremering och Mälardalens smådjurskrematorium. Om hunden ska obduceras blir den kremerad efter obduktionen. 

Vem kan vara med vid avlivning?

De flesta djurägare vill närvara när deras hund får somna in. En del stannar hos hunden tills att den lugnande sprutan har verkat, men vill inte vara med när avlivningsmedlet ges. 

Barn får också vara med vid avlivningen om någon vuxen finns där för att ta hand om deras frågor och sorg. Barn reagerar vanligtvis rationellt och kan oftast acceptera att ett djur fått somna in. Däremot kan det vara jobbigt för dem att se sina föräldrar ledsna. Att visa och dela sin sorg kan vara ett sätt att komma varandra nära och en bra grund för att bearbeta den. Om du tror att du kommer att ha svårt att vara ett stöd för ditt barn i en avlivningssituation så är det kanske bättre att barnet inte närvarar. Om möjligt kan barnet då få ta farväl efter att hunden har somnat in.

Behöver man boka tid för avlivning?

Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att hunden ska få somna in. Om du har möjlighet vill vi gärna att du ringer oss innan du kommer, så att vi på bästa sätt kan ta emot dig och din hund. Om du inte har en bokad tid försöker vi hjälpa dig så snart som möjligt efter ankomst, men på en akutmottagning kan det uppstå väntetider.

Kremering

Som djurägare kan du välja att antingen låta din hund kremeras separat, då du får tillbaka askan efteråt, eller gemensamt med andra djur, så kallad samkremering.

Separat kremering

Vid separat kremering (även kallat enskild kremering) kremeras varje djur enskilt och askan från djuret samlas i en urna som du får tillbaka och kan begrava. Normalt tar det 2-4 veckor innan man får tillbaka askan, ibland längre. 

På vissa platser i landet finns också särskilda djurkyrkogårdar där det är möjligt att begrava aska av djur.

Om du väljer separat kremering kan du också välja att låta tillverka ett asksmycke där porslin eller glas blandas med askan från ditt djur.

Urnor

Som standardutförande levereras askan i en träurna. Som tillval kan du välja att få askan i en porslinsurna istället. Urnan kan antingen begravas eller förvaras hemma.

Asksmycken

Smyckena är designade av Andrea van Webber och det finns möjlighet att skapa såväl hals- som armbandssmycken och örhängen. Samtliga smycken levereras i en fin ask.

Samkremering

Vid samkremering (även kallat gemensam eller allmän kremering) kremeras flera djur samtidigt och askan samlas ihop för en gemensam hantering. Askan lämnas då inte tillbaka till djurägaren. 

Vad kostar avlivning och kremering av hund?

AniCuras kliniker och djursjukhus tillämpar lokal prissättning och priset kan därför variera. Kostnaden för avlivning och samkremering brukar ligga mellan 2000 och 6000 kr beroende på hur stor hunden är. För separatkremering tillkommer ungefär 2000 - 3000 kr. Kontakta din lokala djurklinik för att få en exakt prisuppgift. 

Contact a veterinarian

Tävla om veterinärvård till din katt eller hund under ett år!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och du är med och tävlar om vård för din katt eller hund i ett år till ett värde upp till 25 000kr! Gå till tävlingen nedan och läs våra fullständiga tävlingsvillkor och registrera dig för att tävla
Tävla här!

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.