Hjälp din katt genom vintern

Vintern kan vara utmanande för oss människor, men vi får inte glömma att katterna också kan tycka att der är jobbigt.

Temperaturer under fryspunkten och mycket snö gör att katten tvingas vara inomhus mer, och mycket päls betyder inte automatiskt att de klarar låga temperaturer. Katter kan också frysa.

Att vara inomhus kan skapa frustration hos katten

Katter som är vana vid att vara aktiva utomhus kan lättare bli frustrerade av att inte få utlopp för sin energi. Det kan resultera i ett oönskat beteende som att katten börjar klösa på möbler, urinmärkning och att den äter överdrivet mycket. Många går upp i vikt under vintern, och en del kämpar med förstoppning eftersom de inte får i sig tillräckligt med fibrer. Katter äter i vanliga fall gräs för att reglera sin mage/tarm, men detta finns inte naturligt på vintern här i norr.

Hur kan jag hjälpa min katt?

Det är bra att erbjuda kattgräs, det hjälper till att reglera magen. Annars kan aktiveringsleksaker, klösträd och klätterställningar hjälpa till att hålla din katt i form under de mörka månaderna. Katter som är ute under den varma årstiden kan vägra att gå ut när det är kallt. Därför är det bra att ställa in kattlådan och se till att det alltid finns ren sand.

Minska maten vid minskat energibehov

Tänk på att energibehovet minskar med minskad aktivitet, så välj gärna ett passande foder med färre kalorier och bra fiberinnehåll. Fråga veterinären vad de rekommenderar, och väg gärna din katt en eller två gånger under säsongen för att kolla hur den mår. Anpassa matningen efter det och ge gärna flera mindre portioner i stället för en stor. Kom ihåg att katten i grunden jagar, äter, sover, jagar, äter o.s.v. - den har inte en stor maträtt som svämmar över med mat!

Se till att din katt alltid har värme att komma in till

Katter som går ute på dagarna ska ha möjlighet att komma in när det är kallt. Montera en kattlucka, eller låt bara katten gå ut när du är hemma och har möjlighet att släppa in henne igen. Sätt gärna upp ett passande "bo" i ett skjul, en box eller liknande där det är torrt och mjukt, så att hon kan få skydd för kyla och vind. Om det är mycket snö kan det lätt fastna i pälsen och skapa stora högar som i värsta fall kan hindra katten från att röra sig fritt. Om du ser att din katt har problem med detta kan det vara en bra idé att hålla den inne när förhållandena är sådana att snöklumpar fastnar i pälsen.

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.