Samojedhund

Den här nallebjörnsliknande hunden har ett långt förflutet som hårt arbetande jakt- och slädhund i Arktis bistra klimat. Den har formats till en glad, social och lojal hund med en stark vilja och enorm kapacitet. Om du är ute efter en fyrfota kompis som vill hänga med på vandringar i ur och skur och som hellre drar dig på skidor över fjället än ligger på sofflocket så har du förmodligen hittat rätt.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Samojedhundens historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. I Nordryssland och Sibirien höll Samojediska och Ostjakiska folkgrupper hundar av spetstyp. Dessa folk var delvis bofasta och delvis nomadiserande och försörjde sig genom jakt, fiske och samlande. Hundarna användes som arbetsredskap i det dagliga arbetet – de bistod under jakt och drog slädar under nomadernas förflyttning mellan boplatser och jaktmarker. Med tiden började några familjegrupper att inrikta sig på renskötsel och valde ut hundar med vallningsegenskaper som kunde hjälpa dem att hålla ihop de växande renflockarna. Hundarna hade också en viktig uppgift i att hålla sina ägare varma om nätterna. Att ha en eller flera hundar intill sig i kåtan ansågs vara det bästa sättet att skydda sig mot polarkylan.

Initialt var dessa spetshundar av mycket varierande typ och med olika färger som svart, vit, brun, grå och fläckig eller brokig. Vita hundar kallades av polarfolken för bielkier vilket betyder ”vit hund vars avkomma blir vit”.

År 1889 besökte den brittiska zoologen Ernest Kilburn Scott Sibirien och bekantade sig med ett av de samojediska folkslagen och deras hundar. Han tog med sig en hanvalp hem till England. Senare kom han att importera flera hundar från Sibirien och dessa tillsammans med hundar som olika expeditionsresande tog med sig hem efter sina resor lade grunden till dagens samojedhund. Rasen uppkallades efter det folkslag Scott träffade på sin resa, men samojederna kan inte ensamt tillskrivas rasens ursprung då även de ostjakiska folkslagens hundar sannolikt legat till grund för flera av de hundar som sedermera skapade dagens samojedhund. Den första rasstandarden etablerades i England 1909.

Temperament

Samojeden är en vänlig, social och rar hund. Den är närhetssökande och tycker inte om att lämnas ensam några längre stunder. Den är uppmärksam på sin omgivning men alltför vänlig för att fungera som vakthund i någon större utsträckning. Samojeden är intelligent, envis och har ett gott självförtroende. Den besitter en ständig tilltro till sin egen förmåga, vilket gör att den gärna ger sig iväg på egna äventyr och kan tendera att bli en rymmare om tillfälle ges.

Rasen passar bra som familjehund då den ofta är mycket förtjust i barn. Den är robust och tålig och hänger gärna med på allt dess ägare tar sig för. Det är ingen hund för soffpotatisen då den i grund och botten är en arbetande hund, som behöver få utlopp för sin energi. Samojeden har ett förflutet som jakthund och även om hundarna idag inte används i jakt ska dess ursprung inte föraktas. Om den tidigt vänjs vid andra sällskapsdjur i familjen finns en chans att de kan fungera tillsammans – du bör dock aldrig lita fullständigt på samojeden i närheten av framförallt små sällskapsdjur som kaniner och marsvin. Tillsammans med andra hundar fungerar samojeden ofta mycket bra. Eftersom den bland annat avlades fram som slädhund så har den fått lära sig att samarbeta med andra hundar.

Något den här rasen är känd för är att skälla mycket. Om du inte vill ha en hund som skäller i tid och otid behöver du fostra den tidigt och konsekvent. Den är även känd för är sin lust att gräva. Om du har trädgård gör du klokt i att skydda dina rabatter!

Aktivitetsnivå

Samojedhunden är en arbetande hund och med det följer ett stort behov av såväl fysisk som mental aktivering. De har en närmast omåttlig energi och aptit på livet. Några koppelpromenader runt kvarteret är långt ifrån tillräckligt för samojeden. Men om du är en friluftsälskade person med gott om tid för din fyrbente vän så kan samojeden vara rätt hund för dig. Utöver långpromenader och att följa dig på joggingturer eller när du cyklar så uppskattar samojeden olika typer av hundsporter, till exempel lydnad, agility, personspår eller viltspår. Den har i århundranden använts som draghund så får den arbeta med olika typer av draghundssport så är den i sitt rätta element!

Pälsvård

Pälsen behöver borstas igenom några gånger i veckan, oftare under fällningsperioderna. Använd en borste, en piggborste och en metallkam. Det är klokt att börja vänja hunden vid pälsvården redan som valp. Den bör endast badas om den blivit smutsigt, vilket dock inte är så sällan med tanke på dess vita päls. Se till att du fönar den tjocka pälsen ordentligt torr efter baden.

Träning

En samojed har en positiv inställning till livet och älskar att arbeta. Det är en hund med mycket egen vilja så det gäller att som ägare vara utrustad med mycket tålamod och en hel del mutor under träningspassen. Liksom alla hundar ska samojeden tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Eftersom samojedhunden har nära till skall behöver du träna den tidigt och konsekvent när det är tillåtet att skälla och när den förväntas vara tyst. Du kan räkna med att samojeden aldrig kommer att bli en tyst hund, men med rätt träning kan den lära sig att begränsa sitt skällande. Den behöver också ensamhetstränas från tidig valpålder för att det ska fungera att lämna hunden ensam hemma några timmar som vuxen utan att den blir stressad eller rastlös.

Vill du kunna ha din samojed lös under promenaderna så är även detta något som behöver en tydlig och konsekvent träning och kanske kommer det inte att fungera fullt ut ändå. Så om du letar efter en hund som följer dig som en skugga och som aldrig skulle vika av från din sida är samojeden kanske inte rätt kompis för dig. Med sin bakgrund som draghund så faller det sig naturligt för samojeden att även dra i kopplet. Du kommer att behöva lägga mycket tid på att träna din samojed att gå fint i koppel.

Storlek och vikt

Den ideala mankhöjden för samojedhanar är 57 cm och för tikar 53 cm. Hanarna väger 20-25 kg och tikarna 16-20 kg.

Färg

Alla samojeder är vita men färgen kan variera från rent vit till gräddvit. Den kan också vara vit med ett fåtal beigefärgade markeringar, så kallad bisquitfärg. Pälsen ska inte ge intryck av att vara blekt brun.

Särskilda kännetecken för rasen

Samojedhunden har sedan århundraden tillbaka varit i människans tjänst, framförallt som jakt- och slädhund. Den är skapad för att tåla det bistra arktiska klimatet och att överleva på minimal energi. Den älskar att vara utomhus och skyr inte kalla temperaturer – tvärtom! Salig är den samojed som får vältra sig i snön vintertid.

Samojeden är kända för att vara glada hundar och har till och med fått smeknamnet "Smiley." Samojeder har ofta ett leende på läpparna!

Samojeden har en närmast outtömlig energi som den behöver få utlopp för dagligen för att må bra. Om du inte ger den tillräcklig motion och stimulans så finns det risk att din samojed blir destruktiv eller hittar på hyss. Tänk på att det här är en hundras som är framavlad för hårt arbete under långa perioder. Att ligga på sofflocket är inget som uppskattas av samojeden.

Det här är en hund som kommunicerar via skall. Den står sällan och skäller utan anledning men det är för den skull inte säkert att omgivningen förstår hundens anledning att skälla.

Ärftliga sjukdomar

Samojeden är att betrakta som en frisk ras utan någon hög förekomst av ärftliga sjukdomar, men precis som andra raser kan samojeden drabbas av hälsoproblem. Inom rasen förekommer höftledsdysplasi - en felaktig utveckling av höftleden vilket i ett senare skede ofta leder till artros. Även armbågsdysplasi förekommer i liten omfattning. Samojeden är också en av de raser som har högst frekvens av diabetes. Katarakt (grå starr) förekommer inom rasen och alla samojeder ska ögonlysas innan de används i avel.

Foder

Utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.

Ha i åtanke att samojeden avlades fram för hårt arbete under långa perioder med minimal tillförsel av mat, vilket gör att den klarar sig på förvånansvärt lite foder och lätt blir överviktig om den får en för rik utfodring.

Typ

Slädhund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.