Våra bästa tips vid skotträdsla

Jul och nyår ska vara en tid i frid och ro, men för många av våra hundar är denna tid på året fylld av oro och rädsla till följd av raketer och smällare. Här kommer våra bästa råd!

Den viktigaste komponenten för skotträdda hundar är träning, där de successivt lär sig att tolerera ljudet av smällare. Det finns ljudfiler och CD-skivor för ändamålet. Det är dock viktigt att komma ihåg att många hundar är lika rädda för åsynen av raketer som för själva ljudet. För dessa hundar är det viktigt att dra för gardiner eller hålla dem i ett rum utan fönster när tiden för fyrverkerier inträffar.

Rasta din hund i koppel under nyårsperioden så att den inte riskerar att fly om den blir skrämd. Försök också att rasta på tidpunkter då du inte förväntar dig smällare och raketer. Även en hund som inte är skotträdd ska hållas inomhus under det mest intensiva nyårsfirandet – en skotträdsla utvecklas så lätt och att sedan bearbeta detta kan vara ett livslångt projekt.

En skotträdd hund får under inga omständigheter lämnas ensam under nyårsfirandet! Inte ens kortare stunder. Den ska hela tiden ha tryggheten av människor omkring sig.

Det finns flera hjälpmedel utöver träning för skotträdda hundar. Kosttillskott som verkar milt lugnande för hunden kan köpas på våra kliniker. Det finns också feromonpreparat som avger doftämnen vilka inte uppfattas av den mänskliga näsan men som har en avslappnande effekt på hunden. Påbörja detta i god tid innan nyår för bästa effekt!

Ett fåtal hundar har så stark rädsla att de behöver hjälp med receptbelagda läkemedel under nyårsfirandet. Innan en behandling med receptbelagt läkemedel påbörjas behöver hunden undersökas av veterinär. Kontakta oss om du önskar boka tid för din hund.

Läs fler råd för din skotträdda hund här.

Vi önskar dig och din fyrbenta vän ett gott, smällfritt, nytt år!

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.