I värsta fall kan kylan leda till vävnadsdöd eller nedkylning, hypotermi. Ju längre och tjockare päls, desto bättre skydd har hunden mot kylan. Valpar och mindre hundar är oftast mer känsliga.
- Det är viktigt att undvika att utsätta djuret för väderlek som kan tänkas orsaka köldskador. Dock behöver ju hunden komma ut och rastas och då hjälper varma täcken, skor till tassarna och i vissa fall smörjande vax. Djuret bör röra på sig så mycket som möjligt för att hålla cirkulationen igång, säger Sandra Göransson, chefsveterinär på AniCura Sverige.
Hur vet jag om hunden fått köldskador?
Symtomen på köldskador kan variera beroende på omfattning. Hundens hud, exempelvis på öron och svans, kan bli vit, hård och kall hud och eventuellt kan blåsor förekomma. Hunden kan också få en stickande smärta och domningar liknande som hos människor. Huden kan i vissa partier upplevas som röd eller blå till färgen. Vid vävnadsdöd blir huden till sist svart.
- En nedkyld hund behöver omgående värmas med kroppsvärme exempelvis från en människa eller med hjälp av filtar. Ljummen dryck kan också lindra. Om du misstänker att hunden fått allvarligare köldskador så sök upp en veterinär som kan ge specialiserad vård, säger Sandra.
Våra bästa tips - skydda hunden i vinterkylan:
-
Låt inte hunden stå bunden ute när det är kallt. Även en kall bil kan medföra risk för köldskador.
-
Se till att hunden gärna rör på sig så mycket som möjligt och håller igång cirkulationen när ni vistas utomhus.
-
Undvika att låta hunden gå på isen. Den kan halka och skada sig och dessutom kan hundar inte avgöra om isen håller vilket medför risk att den hamnar i en isvak.
-
Förebygg köldskador på tassarna genom att smörja in dem med skyddande vax eller tassalva. Torka hundens tassar noga efter promenaden.
-
Små och kortpälsade hundar kan gärna använda ett vintertäcke när det är minusgrader.
Slutligen vill vi uppmuntra alla att njuta av det härliga vinterväder som råder i stora delar av Sverige ❄️