Pollenallergi hos hund

Brukar din hund slicka eller klia sig mycket under pollensäsongen? Symtom som irriterade ögon, nysningar och kliande hud är vanliga indikatorer på att din hund lider av en pollenallergi.

Pollensäsongen är inte bara under våren, vissa växter blommar på sommaren och andra i början av hösten. Om du har en allergisk hund kan detta betyda nysningar och kliande under flera årstider. Pollen kan bland annat komma från buskar, träd och gräs. Vanligtvis liknar en hunds allergiska symtom människors. Och för oss båda är detta tecken på ett överreagerande immunförsvar.

Vad kan du göra för att hjälpa din hund med pollenallergi?

Utred pollenallergi hos veterinären

Om du misstänker att din hund har drabbats av pollenallergi är en av de första sakerna du bör göra att besöka veterinären för en kontroll. Behandlingen kan variera beroende på hur omfattande allergin är. Hundar med svår allergi kan behöva antihistaminer eller en immunterapi, men om pollenallergin är mildare kan det vara tillräckligt med rätt vårdprodukter för att lugna symtomen. Läs mer om hur en allergiutredning går till.

Ta ett bad för att minska symtomen

Låt din hund bada eller duscha oftare än vanligt och använd ett allergivänligt schampo med klådstillande ingredienser. Dessa schampon är utmärkta för behandling av kliande, torr och känslig hud. Det finns även allergifoder för hund.

Torka av hundens tassar

Om du är ute på promenad under pollensäsongen kommer din hund att komma i kontakt med allergener från gräs, ogräs, blommor eller träd. Det är därför en bra idé att torka av hundens tassar med en fuktig trasa när ni kommer hem. Detta reducerar mängden pollen som hunden kommer i kontakt med.

Rengör ditt hem

Naturligtvis kommer pollen att komma in genom öppna fönster och för att minska mängden pollen i hemmet så dammsug så ofta du kan, minst en gång i veckan. Och glöm inte att rengöra mattor, gardiner och hundens sovplats.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.