Hur långt får en valp promenera?

Undrar du hur mycket aktivitet din valp ska ha? Får den inte promenera överhuvudtaget? Eller går det bra att ta med den på fjällvandring? Svaret är att valpen mår bäst av fysisk aktivitet, men du behöver vara lyhörd och undvika att den överanstränger eller skadar sig.

När det gäller valpars motion och aktivering finns det många olika åsikter och råd. Vissa menar att valpar inte ska gå på några promenader alls, andra tar med sina valpar på milslånga vandringar. Precis som med så mycket annat är det lagom som är bäst. Visst ska du gå på promenader med din valp och låta den leka och busa, men det är viktigt att du är uppmärksam på valpens behov.

Fysisk aktivitet behövs för en normal utveckling

Valpen går igenom en makalös utveckling och tillväxt under sitt första levnadsår. I synnerhet valpar av stora raser kan mångdubbla sin vikt på en häpnadsväckande kort tid. För att skelettet ska utvecklas optimalt behövs fysisk belastning. En valp som hålls helt i stillhet löper ökad risk att få problem med lederna senare: enligt forskningen har valpar med dålig muskelmassa högre sannolikhet att få höftledsdysplasi, HD. 

Aktivitet och rörelse behövs för att valpen ska få en god motorik och muskelansättning. Låter du den dessutom prova olika underlag och utmaningar i omgivningen så blir det en värdefull del av socialiseringen, och det hjälper valpen att bygga upp sitt självförtroende. Men måttfullhet är viktigt och vissa aktiviteter kan innebära skaderisk för valpen.

Fördelar med fysisk aktivitet

Här är några fördelar med att ge valpen olika former av fysisk aktivitet:

  • skelett och leder utvecklas som de ska, när de används som det är tänkt
  • balans och koordination förbättras - skaderisken minskar
  • muskelmassan ökar, såväl som konditionen
  • olika miljöer och underlag ger valpen miljöträning
  • lek med andra hundar ger valpen sociala färdigheter
  • lek och kontaktövningar med dig bygger er relation

Var medveten om risk för skador och överansträngning

Motion och varierade rörelser behövs för att valpen ska träna upp sin koordination och få en jämn muskelansättning, men balans och motorik är inte lika utvecklade som hos en vuxen hund. Skaderisk kan finnas t ex om valpen fastnar med tassen i något och sliter till sig benet, om den ramlar olyckligt, eller gör tvära kast för att fånga en boll eller frisbee. 

Överansträngning kan uppkomma när valpen rycks med i någon spännande aktivitet av andra hundar, lekande barn eller av sin ägare, och inte märker att den blir trött. I lekens yra är valpen inte alltid medveten om sina egna gränser utan kan lätt trötta ut sig för mycket och löpa ökad risk för skador.

Riskerna vid fysisk aktivitet

  • Överansträngning kan innebära en fysisk stress för valpen. Kom ihåg att den lilla valpen inte har samma marginaler som en vuxen hund, och den kan lättare bli sjuk. Utsätts den för alltför mycket ansträngande motion ökar risken för sjukdom ytterligare.
  • Monotona rörelser kan innebära en onaturlig belastning för en växande hund. Det är inte säkert att den får problem som t ex förslitningsskador omedelbart, men det finns risk för att felaktigt rörelsemönster ger bekymmer i framtiden.

Finns det något exakt tidsmått för hur länge en valp får promenera?

Nej. Det är mycket som spelar in för vad som är lagom att gå för en valp: aktivitetens typ och tempo, och hundens dagsform, är några faktorer att ta hänsyn till. Ett råd som ibland ges är att valpen ska gå en promenad om 5 minuter 2 gånger dagligen för varje månad den är - dvs en tvåmånadersvalp får promenera i 10 minuter 2 gånger per dag. Det här rådet anses av många ortopeder vara lite förlegat - din valp klarar sannolikt av mer än så. Det är dock viktigt att du är observant på vad din valp orkar och att den mår bra, och inte försöker pressa den till vare sig långa promenader eller till att leka när den är trött.

Vad bör du tänka på?

Valpar är sällan svårflörtade. De vill gärna haka på när det är dags för lek eller promenad. Sådana aktiviteter brukar också vara ypperliga tillfällen för miljöträning och socialisering.  Men vad behöver du tänka på när du planerar din valps promenader och aktiviteter? Några tips är att skynda långsamt, anpassa underlaget, vara uppmärksam på valpens energinivå samt minimera skaderisken. Här är några råd att hålla i minnet: 

Börja försiktigt

Den första månaden efter leverans, när hunden bara är ett par månader, brukar det inte vara frågan om några regelrätta promenader, utan små rastningar flera gånger om dagen för att den ska uträtta sina behov. Låt valpen utforska sina omgivningar i sin egen takt. Under den här perioden är det  också en bra idé att vänja valpen vid att ha koppel på sig.

Låt valpen bestämma takten 

Utöka motionen långsamt och gradvis. Låt valpen bestämma tempot under era promenader. Om den tappar farten eller stannar och sätter sig brukar det vara tecken på att den är trött. Då ska den inte drivas på, utan antingen får ni ta en vilopaus tills den visar att den är piggare, eller så får du lyfta upp och bära valpen.

Valpen ska ha gott om energi kvar efter promenaden

Var uppmärksam på valpens energinivåer under och efter promenaden. Om den verkar pigg och aktiv medan ni är ute, men är helt slutkörd resten av dagen, så har ansträngningen varit för stor. Om den tar initiativ till lek efter att ni kommit hem så brukar det vara ett tecken på att den har energi kvar. Då ligger aktiviteten förmodligen på en lagom nivå. 

Två timmars motion minimum för vuxna hundar

En vuxen hund behöver ca två timmars fysisk aktivitet om dagen. Små hundar brukar anses vara vuxna vid omkring ett års ålder, och stora hundar vid ett och ett halvt till två år. Utöka valpens aktivitet successivt med det målet i åtanke. Förutom promenadernas längd är givetvis intensiteten viktig, liksom underlaget. Promenaden ska ske i valpens takt och inte exempelvis i form av en löptur på asfalt. 

Fysisk aktivitet under uppväxten främjar skelettets utveckling och lägger grunden för den vuxna hundens rörelseförmåga.

Se upp med överhettning sommartid

Om din valp verkar trött under en promenad i varm väderlek är det möjligt att den är för varm och kanske lite uttorkad. Ha gärna med dig vatten ut så att den kan få släcka törsten. Håll er i skuggan och undvik intensiv aktivitet tills det blivit svalare. 

I synnerhet hundar av trubbnosras kan ha svårt att reglera kroppstemperaturen när det är varmt ute, och bör hellre rastas morgnar och kvällar när solen inte står så högt. 

Typ av aktivitet

Det är inte i första hand långa promenader på en plan gångbana som behövs. Det bästa för valpens utveckling är snarare variation i både typen av rörelse och underlagets utformning. Lek, övningar och utforskande är viktiga delar av valpens fysiska aktivitet. 

Mjuka, kuperade underlag stärker muskler och balans

Promenader rakt fram på plant underlag ger ganska ensidig träning. Om valpen får röra sig på ojämna skogsstigar, och kanske klättra upp på en liten sten, så övar den upp sin kroppsmedvetenhet och färdighet. Och ju mer variation det är i rörelserna, desto mer välutvecklade blir alla de mindre muskelgrupperna, vilket ger valpen ett ökat skydd mot skador.

Ett sätt att hjälpa valpen till ökad kroppsmedvetenhet och rörelseförmåga är genom att be den sitta eller stå på olika ställen, som t ex en rund trädstock eller i en snårig slänt. Sådana övningar ger också valpen träning i enklare kommandon. Inte minst är de relationsbyggande för er båda. 

Hur är det med lek med andra hundar?

Lek och bus är en viktig del av valpens uppväxt. Den lär sig inte bara kroppskontroll utan även att uppfatta andra hundars signaler. Leken ger alltså valpen värdefull social träning. I möjligaste mån bör valpen leka med andra valpar av ungefär samma storlek och ålder. Vuxna hundar - särskilt om de är av större ras  - kan råka leka lite för klumpigt. Den lilla valpen har ännu inte så bra reflexer, och om oturen är framme kan den bli skadad. 

Var försiktig med trappor i början

Ett undantag från rådet att ge valpen varierad motion gäller trappor. En vetenskaplig studie har nämligen pekat på att valpar som går dagligen i trappor innan de fyllt tre månader kan ha ökad risk att utveckla höftledsdysplasi, HD. Trappor kan vara svåra att gå i för en liten valp. Det innebär dock inte att den ska undvika dem -  tvärtom behöver den lära sig att gå i trappor under sin socialiseringsperiod, annars finns det risk att den tycker att trappor är otäcka när den blir äldre. Du bör dock vara med den lilla valpen när den går i trappor, så att du kan hjälpa den om det behövs, och ha koll på att den inte faller och skadar sig.

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Vem kan hjälpa din hund vid skada eller sjukdom?

Leta reda på din närmsta AniCuraklinik!

Hitta klinik

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.