Hunden är röd i ögonen

Röda slemhinnor är ett mycket vanligt symtom på sjukdom i ögat. Nästan alla hundägare kommer förr eller senare att uppleva att deras hund är röd i ena eller bägge ögonen. Särskilt racer med utstående ögon, som engelsk och fransk bulldog, mops, pekingeser och boxer är drabbade.

Orsak

Ögats främre del och baksidan av ögonlocken är täckta av en tunn bindvävs- och slemhinna (konjunktiva). När ögat blir rött beror det på att blodkärlen i slemhinnan förtjockas på grund av inflammation eller för att det har uppstått en blödning under slemhinnan.

När ögat blir rött är det en signal om att något inte står rätt till. Det finns många orsaker till inflammation eller infektion i ögat, till exempel bakterier, virus, främmande kropp och allergi. Dessutom kan det vara ett tecken på allvarliga ögonsjukdomar, sjukdomar i andra organ eller i ögats omgivningar. Det kan vara tecken på något snabbt förbigående men även något mycket allvarligt, som kräver snabb behandling för att rädda hundens syn. Det är därför viktigt att kontakta en veterinärklinik om din hund är röd i ögonen.

Hundar kan också få röda ögon vid stress och kraftig ansträngning som kan vara helt normalt.

Läs gärna mer om ögoninfektioner hos hund här.

Symptom

Utöver att ögat eller ögonen är röda kan det vara svullet runt omkring. Ofta ses vätska från ögonen, vilket kan variera från genomskinlig tårvätska till gult var. Hunden kan blinka, knipa ihop ögat och försöka klia sig med framtassen. Sjukdomstillstånd i ögonen kan vara smärtsamt och kräver därför snabb behandling.

Diagnos

Veterinären undersöker ögats omgivande vävnader, bland annat ögonlockens utformning och ögonfransar. Därefter undersöks om hunden har tillräcklig produktion av tårvätska. Ofta färgar man ögat för att därmed kunna påvisa eventuella sår på hornhinnan. Vid misstanke om svårare ögonsjukdomar undersöks patienten av en särskilt utbildad veterinär, en oftalmolog, som använder ett specialmikroskop för ögon, även kallad spaltlampa. Ibland måste hunden sövas för att kunna undersöka ögat.

Vid misstanke om att de röda ögonen är ett symtom på annan sjukdom i kroppen, påbörjas en generell utredning med blodprover.

Behandling

Beroende på orsaken till problemet behandlas sjukdomen med medicin eller operation. Man kan även ta en biopsi av slemhinnan för att diagnosticera till exempel allergi.

Prognos

De flesta orsaker till att hunden får röda ögon är mindre allvarliga och relativt lätta att behandla. Det finns dock sjukdomar som är mer allvarliga och kan leda till att patienten blir blind.

Publicerad: januari 2018. Skribent: Lotte Frandssen, legitimerad veterinär

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

comfort_shield_1_.jpg Aptus-SentrX-eye-drops--10-ml_7_9.png

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.