Utfodring av vuxna kaniner

Det bästa sättet att hålla sin kanin frisk på är att ge den rätt foder. På så sätt hjälper du din kanin att slita sina tänder korrekt, att hålla sig normalviktig samt undvika kostrelaterade sjukdomar.

Kaninen ska alltid ha tillgång till hö av hög kvalitet och detta ska utgöra ca 85 % av kaninens kost. Detta motsvarar att kaninen ska äta en hög med hö som är större än den själv varje dag. Höet ska vara väldoftande, gärna grönt och får inte vara dammigt, vått eller mögligt. Det bästa för kaninen är ett hö från örter eller gräs med många olika grässorter i. Näringsinnehållet beror på vilka typer gräs som ingår, när det är slaget, hur mycket sol det har fått innan slagning och mycket mera. Därför kan det vara en god idé att erbjuda flera olika sorter, såvida att man inte har en leverantör som garanterar hög kvalitet på höet. Genom att erbjuda olika sorter, ger du också en möjlighet för kaninen att få en varierad kost. Kaniner kan vara mycket kräsna med hö, det kan därför ta tid att hitta rätt sort för individen. Höet ska ge kaninen många fibrer som säkerställer en optimal tarmfunktion och tarmflora, samt ger en lång tuggtid vilket sliter tänderna som de ska. Eftersom hö är den viktigaste delen i kaninens kost, är det en god idé att undersöka marknaden för att hitta det bästa i just det området där du bor.

Grönsaker och frukt

Grönsaker ska utgöra ca 10 % procent av kaninens kost per dag. Beroende på kaninens storlek är detta ca en dl blandat bladgrönt per kilo kanin. Undvik frukt eller grönsaker med högt sockerinnehåll (till exempel morötter) varje dag, utan detta bör begränsas till en liten bit då och då, som belöning eller godis. Ge alltid bara färska grönsaker och de bör ha rumstemperatur när de serveras. Största andelen bör bestå av grova grönsaker (till exempel broccoli och selleri) eller ogräs (till exempel brännässlor och kirskål).

Tips:

  • 75 % av grönt bör utgöras av mörka sallader/spenat och mörkt bladgrönt (morots- och selleritoppar), färsk kryddgrönt (basilika, koriander, persilja), ogräs (kirskål, maskrosblad, björnbärblad, brännässlor). Har du möjlighet att torka ogräs kan man på sommaren samla till resten av året
  • 15 % av grönt får vara paprika, selleri, fänkål, squash, morot. Kaninen får äta kål men det kräver långsam tillvänjning.
  • 10 % får vara frukt och bär, som till exempel blåbär, jordgubbar, äpple och kiwi. Ta dock bort kärnorna från frukten. Om kaninen inte vill äta annat än sin frukt, bör man inte ge detta dagligen utan endast vid enstaka tillfällen.
  • Undvik: stenfrukter, avokado, potatis, majs, rabarber, lök, vitlök och purjolök.

Torrfoder

Torrfoder är kaninens vitamintillskott och ska utgöra ca 5 % av kosten. Man ska vara mycket noggrann när det gäller torrfoder, det bästa är att välja ett grönt torrfoder med bara en sorts pellets. Undvik müsliblandningar med många olika ingredienser och färger. Oftast är dessa byggda på olika sockerblandningar och då kaniner gillar socker kommer de att välja bort de nyttiga gröna för de onyttiga. På det sättet får de inte de mineraler och vitaminer de behöver. Dessutom har många av dessa blandningar en felaktig mineralsammansättning, vilket leder till att kaninen får benskörhet, dåliga tänder, övervikt och stor risk att drabbas av urinsten. Väljer man däremot ett torrfoder med endast en sorts pellets av god kvalitet kan inte kaninen sortera. Också här är det en god idé att jämföra produkter på marknaden. Ge inte mer än den rekommenderade mängden, det brukar vara kring 25 gr pellets per kilo kanin per dag. Tycker din kanin mycket om sin pellets kan man ge mängden per dag som godis eller belöning.

Grenar

Kaniner älskar barken på träd och blad från grenarna och dessa är mycket bra fibrer. Ge gärna grenar från äpple, päron, björk, bok, hassel, björnbär, gran och hallon. Undvik stenfruktsgrenar, som plommon och körsbär.

Nattavföring

En viktig del av kosten till en kanin är den egenproducerade nattavföringen som kaninen äter direkt från analöppningen. De har ett druvklaseliknande och blankt utseende och kommer från blindtarmen. Avföringen innehåller vitaminer och näringsämnen som är livsviktiga och oersättliga för kaninens hälsa. Vid en korrekt övrig kost är det därför inte nödvändigt med extra vitamintillskott, utan kaninen producerar själv det den behöver från det den äter.

Godis, fruktstänger och sugar drops

Dessa är populära hos kaninen men har ett mycket högt innehåll av socker. Socker gör kaninen överviktig och ger en felaktigt och ogynnsam tarmflora hos kaninen, vilket ger diarré och uttorkning. Det finns nyttiga alternativ om du vill belöna din kanin, till exempel torkade eller färska örter, en liten bit frukt (till exempel banan eller ananas), en liten bit morot eller bär (till exempel blåbär). Undvik även nötter, choklad, chips, kakor och liknande människogodis.

Salt/mineralsten

Detta behövs aldrig om man ger sin kanin en korrekt kost. Däremot ger dessa stenar en högre risk att utveckla urinvägssjukdomar och urinsten.

Annat

Kaniner är mycket känsliga för snabba foderbyten, man bör därför alltid vänja den långsamt till allt nytt den inte har provat förut. Ge inledningsvis bara en mycket liten mängd och håll noga koll på avföringen. Vid minsta tecken på diarré, förstoppning, minskad avföring eller minskad aptit tar man genast bort den nya maten och bör kontakta veterinär.

 

Publicerat: oktober 2017. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital 

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkten för att komma till shoppen!

Supreme-20Science-20Selectice-20rabbit_7_27.png oxbow-critical-care.jpg

Kontakta en veterinär

Om du tror att symtomen stämmer på ditt djur rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.