Tandextraktion katt

Tandextraktion, eller tandutdragning, kan bli nödvändigt när en katt har en tand som är sjuk eller skadad. Det är viktigt att inte rotrester lämnas kvar, eftersom de kan orsaka fortsatta problem för katten.

Vad innebär tandextraktion på katt?

Tandextraktion är ett annat ord för tandutdragning. Vid en extraktion avlägsnas hela tanden - både kronan och rötterna. Ingreppet görs under narkos.

När kan katter behöva tandextraktion?

De vanligaste orsakerna till att katter behöver få tänder utdragna är tandlossningssjukdom (parodontit) och tandresorption (TR/FORL). De sjuka tänderna behöver dras ut för att inte orsaka katten smärta och lidande. En bruten tand (tandfraktur) kan också behöva dras ut om pulpan har blottats.

Hur går en tandutdragning till?

Tandextraktioner utförs under full narkos. Ofta sker de i samband med annan behandling, såsom tandstensborttagning och polering. Ibland bokas ett eget besök för tandextraktionen.

Innan ett beslut om tandextraktion fattas görs en grundlig undersökning av kattens mun och tänder. Undersökningen inkluderar tandröntgen, bland annat för att tandrötterna ska kunna bedömas. Tandröntgen utförs också efter att extraktionen är genomförd, för att kontrollera att hela tanden inklusive rötterna har avlägsnats. 

Eftervård vid tandextraktion hos katt

Katten får gå hem samma dag som ingreppet utförs. Eftervården består av smärtlindring, munrengöring med bakteriedödande medel samt utfodring med mjuk/blöt mat. En katt som har fått många tänder utdragna kan behöva hålla sig till mjukmat i fortsättningen. 

De flesta katter är återställda inom en vecka, men läkningstiden varierar beroende på hur stort ingreppet är. 

Många av AniCuras kliniker erbjuder efterkontroll efter tandextraktion. Om din katt inte vill äta, verkar slö, har feber eller har blivit svullen över käken kan det vara tecken på en komplikation. Kontakta i så fall djurkliniken så snart som möjligt. 

Hur kan jag förebygga att min katt behöver dra ut tänder?

Du kan tyvärr inte förebygga tillstånd som tandresorption och tandfraktur. Däremot kan du minska risken för att din katt ska drabbas av tandlossningssjukdom genom att vänja den vid att få tänderna borstade. Med hjälp av regelbunden tandborstning avlägsnar du placken innan den har gett upphov till tandsten och inflammation.

 Här kan du läsa mer om tandsten hos katt.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.