Ortopedisk kirurgi katt

Ortopedisk kirurgi är operationer som görs i leder, skelett, senor och ledband, det vill säga i kattens rörelseapparat. Vanliga ortopediska ingrepp på katt är exempelvis frakturkirurgi och amputation.

När behövs ortopedisk kirurgi på katt?

Det är inte alltid som ett benbrott eller annan skada måste opereras. Katter kan ofta bli bra med konservativ behandling vid läkningen av exempelvis en höft- eller bäckenfraktur. Det innebär att katten behandlas med smärtstillande, burvila och kanske fysioterapi. Men ibland behövs kirurgi för att få till en god läkning av frakturen, så att katten blir helt smärtfri och rörlig. En katt som behöver genomgå svansamputation eller benamputation klarar sig som regel mycket bra efter operationen, när väl såret har läkt. 

Hur går det till?

Vid ortopedisk kirurgi är katten nedsövd och ibland behöver den stanna kvar på sjukhuset i någon dag för att få extra smärtlindring. Beroende på vilken åtgärd som ska utföras kan operationen göras med ett öppet operationssår eller genom titthålskirurgi. Vid titthålskirurgi blir ingreppet mindre, vilket innebär mindre smärta och kortare läkningstid.

Hur mår katten efteråt?

Efter en operation i skelettet eller en led behöver många katter få smärtlindring i åtminstone ett par veckor. Beroende på vilket ingrepp katten har genomgått kan den också behöva hållas i stillhet, alternativt inleda rehabträning hos en behörig fysioterapeut. Det är viktigt att katten inte kommer åt att slicka på operationssåret, eftersom detta annars kan leda till besvärliga komplikationer i form av sårinfektion.

Ortopedisk kirurgi för katt hos AniCura

Här är några av de vanligaste ortopediska operationerna som utförs inom AniCura:

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.