Våra kliniker går samman till AniCura Sweden AB

Vi vill informera våra kunder att från och med den 6 oktober 2023 kommer alla AniCura-kliniker i Sverige att gå samman till AniCura Sweden AB. Läs mer

Avmaskning katt

Här kan du läsa om avmaskning av katt eller om din katt ska avmaskas inför utlandsresa.

Avmaskning av kattungar

Kattungar riskerar att drabbas av mask och kan då bli synbart dåliga. Därför brukar de avmaskas upprepade gånger de första levnadsmånaderna mot framför allt spolmask. Rutinmässig avmaskning av kattungar utförs som regel av uppfödaren. Beroende på vilket avmaskningsmedel som väljs görs avmaskningen vid olika tillfällen under de första månaderna. Kattmamman avmaskas samtidigt som ungarna för att minska risken för återinfektion. Vid 12 veckors ålder är kattungen gammal nog att komma till sin nya familj. Då är den i regel helt färdigavmaskad av uppfödaren, men fråga gärna om du själv ska ge någon sista dos avmaskningsmedel till din kattunge.

Avmaskning av vuxna katter

Utekatter som tar gnagare riskerar att smittas av inälvsmask - vanligen bandmask, men även spolmask förekommer - och de kan då behöva avmaskas. Rådgör med din veterinär om hur avmaskningen ska ske. Innekatter brukar sällan behöva rutinmässig avmaskning. På grund av resistensutveckling mot avmaskningsmedel rekommenderas inte rutinmässig avmaskning av innekatter utan att man först låtit göra en laboratorieanalys av avföringsprov. Symtomen vid maskinfektion är nämligen ospecifika och ska inte förväxlas med andra sjukdomar.

Hos AniCuras verksamheter kan du få råd och hjälp om du misstänker att din katt drabbats av inälvsmask.

Varför ska jag avmaska min katt?

En kattunge som har infektion med spolmask kan bli väldigt sjuk. Vanliga symtom är dålig tillväxt, diarré, dålig aptit och att kvaliteten på pälsen blir sämre. Vid mycket stor maskbörda finns även risk för dödsfall. Vuxna katter med maskinfektion blir sällan sjuka av masken. Den kan däremot innebära en viss påfrestning för kroppen. Om katten insjuknar i annan sjukdom eller skada kan maskinfektion bidra till att katten mår ännu sämre och har svårare att återhämta sig.

I södra delarna av landet förekommer lungmask hos katt. Om din katt har symtom från luftvägarna rekommenderas att du kontaktar veterinär för undersökning. Då kan avföringsprov vara en del av utredningen. 

Hur ofta ska jag avmaska katten?

Rutinmässig avmaskning görs endast när katten är liten. En vuxen katt behöver normalt inte rutinmässig avmaskning, utan kattens vanor och eventuella sjukdomssymtom avgör om det finns behov. Om du märker att din katt har  besvär från mage eller luftvägar bör du kontakta veterinär.

Innekatter

Har du en katt som lever strikt inomhus så är risken väldigt liten att den drabbas av mask. Du som är ägare till en innekatt ska endast avmaska din katt efter ett avföringsprov har analyserats hos veterinär för att kunna konstatera en infektion - annars finns det risk att den verkliga underliggande orsaken förblir oupptäckt. Om din innekatt avmaskats som kattunge behöver du vanligtvis inte fortsätta med kontinuerliga behandlingar.

Om du misstänker att din innekatt har kommit i kontakt med mask och blivit infekterad, kontakta din veterinär för vidare bedömning. Har du adopterat eller köpt en äldre katt och är osäker på om den blivit avmaskad, är det alltid bäst att kontakta veterinär först. Att avmaska en innekatt för säkerhets skull kan bidra till resistensutveckling hos maskarna.

Utekatter

Bandmask är en inälvsparasit som katten kan få i sig när den äter gnagare. Den ger sällan symtom hos katten, utan brukar uppmärksammas genom att djurägaren ser masksegment (proglottider) i kattens avföring eller i pälsen kring ändtarmsöppningen. Masksegmenten ser ut ungefär som små risgryn, men även längre kedjor av proglottider kan komma ut. Det är inte säkert att ägg från masken påvisas i träckprov. 

Rådet är att avmaska katten vid observerad maskförekomst. Många katter som jagar tenderar att bli återinfekterade inom några månader. Om du är osäker på om du bör avmaska din utekatt är du välkommen att kontakta någon av våra kliniker för råd.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.