Avföringsprov katt

I vissa sammanhang kan du som djurägare bli ombedd att lämna in avföringsprov från din katt. Genom att analysera ett avföringsprov går det att få reda på om katten är infekterad med olika parasiter, bakterier eller virus. Provsvaret kan, tillsammans med andra undersökningar och kattens symtom, hjälpa veterinären att ställa rätt diagnos.

När behöver man undersöka avföringsprov från en katt?

Ett avföringsprov, eller träckprov, ingår ofta som en del i utredningen när en katt har långvariga eller återkommande mag-tarmbesvär. Då kan avföringen analyseras för att hitta tecken på en infektion med parasiter, bakterier eller virus. Det går även att ta reda på om det finns blod i avföringen, vilket kan tyda på en blödning någonstans i magsäcken eller tarmen. 

Parasiter som orsakar problem i luftvägar och lungor kan också förekomma i avföring, och en träckprovsanalys ingår därför ibland vid utredning av katter som har kroniska luftvägssymtom. Det är dessutom möjligt att undersöka om avföringen innehåller coronavirus eller FIP-virus (en muterad variant av coronaviruset hos katt), men det går inte att skilja på de två virusvarianterna i ett avföringsprov.

Utekatter som tar gnagare brukar avmaskas rutinmässigt. Läs mer och boka avmaskning här. Om det finns misstanke om att avmaskningsmedlet inte har haft förväntad effekt bör ett avföringsprov tas. Detta för att ta reda på om katten har mag-tarmparasiter som har utvecklat resistens mot avmaskningsmedlet, och för att utesluta mask som en orsak till eventuella sjukdomssymtom. Har katten lös avföring, kräkning, dålig pälskvalitet eller viktnedgång kan det nämligen finnas en annan förklaring, och då behöver katten komma till en veterinär för undersökning. 

Hur tas ett avföringsprov på en katt?

Prov från avföring kan tas med hjälp av en spatel, en plastpåse eller särskilt provtagningsmaterial som du fått från djurkliniken eller laboratoriet. Försök att få med cirka 2 matskedar avföring i provet. Placera avföringsprovet i en burk eller en plastpåse. Undvik att få med kattsand och  - om du använder påse - onödigt mycket luft. Placera påsen eller burken i ännu en påse, som du försluter ordentligt. Provet ska vara färskt, inte mer än 24 timmar gammalt, och lämnas in i samband med veterinärbesöket.

En undersökning kan bli säkrare om lite avföring från flera olika tillfällen lämnas in. Det äldsta provet bör då inte vara äldre än 24-30 timmar.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.