Veterinärintyg hund

Hos oss kan du få hjälp med många olika slags intyg för din hund, som hälsointyg inför utlandsresa, besiktningsintyg, specialistintyg och individuellt anpassade intyg för särskilda ändamål.

Vilka intyg kan vi hjälpa dig med?

Våra veterinärer kan hjälpa till med vaccinationsintyg, EU-pass och flera andra intyg för hundar:

Besiktningsintyg

Ett besiktningsintyg utfärdas vanligtvis i samband med försäljning av en valp eller vuxen hund. En besiktning kan också behövas när man ska teckna en försäkring för hunden. Oavsett ändamålet brukar en särskild besiktningsblankett användas. Besiktningen ger en ögonblicksbild av hundens hälsostatus, och därför är intyget normalt inte giltigt i mer än en vecka. 

Vid valpbesiktningar är det inte ovanligt att hunden får en anmärkning av något slag, till exempel att den är röd i ögonen eller att det inte går att känna båda testiklarna i pungen. Beroende på vad anmärkningen gäller kan du därför bli uppmanad att komma med valpen på en ombesiktning vid ett senare tillfälle. 

Testikelintyg

För att en valpkull ska kunna registreras krävs det att det finns ett intyg om att faderns testiklar är normala. Om en hanhund inte har varit utställd och inte har gett någon avkomma tidigare behövs därför ett intyg där veterinären intygar att testiklarna är normalt utvecklade och normalt placerade. 

Navelbråcksintyg

Ett navelbråcksintyg kan utfärdas om en veterinär bedömer att din hund behöver opereras för navelbråck, och du och säljaren har gjort upp om att säljaren ska stå för kostnaden.

Patellaintyg, hjärtintyg, ögonlysning

För vissa intyg krävs det att veterinären som utfärdar intyget har specialistkompetens. Dit hör patellaintyg, hjärtintyg och ögonlysningsintyg. Intygen används bland annat i avelsarbetet för att minska vissa nedärvda sjukdomar. 

Inom AniCura finns all slags specialistkompetens som är nödvändig för utfärdande av specialistintyg. Observera att alla våra kliniker inte erbjuder specialister inom samtliga områden vad gäller intygen. Kontakta din närmsta klinik för att få veta vad de kan erbjuda dig!

Intyg avseende skada eller sjukdom

Ett veterinärintyg om skada eller sjukdom kan utfärdas om ditt djur är förhindrat att delta i tävling eller utställning. Det kan också bli aktuellt med ett intyg om din hund har genomgått en operation eller varit skadad och det har lett till att hunden fått förändrat utseende eller förändrat rörelsemönster, ifall hunden ska delta i utställning, tävling,prov eller beskrivning. 

Hälsointyg inför resa

Inför resa till länder inom EU krävs som regel inga andra intyg än ett ifyllt EU-pass med giltig vaccination. Om du ska resa till ett annat land, utanför EU, kan du bli tvungen att uppvisa ett hälsointyg för din hund. Vi rekommenderar att du tar reda på vad som gäller för det aktuella landet hos deras ambassad eller konsulat. Ofta ska ett särskilt formulär användas.

Vissa flygbolag kräver att djuret är undersökt av veterinär inför flygresan. Observera att en del av dessa intyg måste utfärdas av officiell veterinär. Kontrollera vad som gäller innan du bokar tid.

Livintyg

Om hunden har en livförsäkring begär försäkringsbolaget, i händelse av avlivning, dödsfall eller funktionsnedsättning, att du ska skicka in ett livintyg utfärdat av veterinären som tagit hand om djuret. Inför avlivningen kan försäkringsbolaget kräva en undersökning av hunden för att säkerställa orsaken till avlivningen. Veterinären skickar vanligtvis livintyget till djurägaren i efterhand. 

Hur går det till?

Innan du bokar tid för att få ett veterinärintyg behöver du ta reda på vilka uppgifter som ska framgå av intyget, samt om en särskild blankett ska användas eller om det behöver vara en officiell veterinär eller specialist som utfärdar intyget. 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.