Hundmassage

Hundmassage kan hjälpa din hund att slappna av och göra er relation starkare. Det medför dessutom flera hälsofördelar, som bättre blodcirkulation och mer elastiska muskler. Det många inte känner till är att även vi människor får positiva effekter av att ge våra hundar massage.

Vad är hundmassage?

Massage är en behandlingsmetod med lång historia, och våra hundar har fått massage nästan lika länge som vi själva. De tidigaste dokumenterade anteckningarna om hundmassage sägs vara 4700 år gamla och ha sitt ursprung i Kina.

Vid massage använder behandlaren sina händer för att mjuka upp muskler och mjukdelar. Det finns många olika massageformer. En del använder sig av mjuk, strykande beröring, medan andra är mer kraftfulla, med bultande, knådande och nypande. En av de mest välkända massageformerna är klassisk ”svensk” massage. När man masserar en hund använder man sig av skonsamma metoder, med lättare tryck och strykningar. Man kan gärna kombinera massage med stretching.

Hundmassage har fått en allt större betydelse, inte minst för våra arbetande hundar och sporthundar. Ofta ges massage som friskvård för att hjälpa hundarna att hålla sig i form och förebygga skador. Idag används massage även inom djursjukvården, som en metod för rehabilitering.

Positiva effekter av hundmassage

Många hundar njuter av att få massage. Behandlingen förbättrar blodcirkulationen och gör musklerna mjuka och avslappnade. För att hunden ska få ut positiva effekter av massagen är det viktigt att den trivs med beröringen. Då får den lägre nivåer av stresshormoner i kroppen, vilket i sin tur gör att blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare och matsmältningen stimuleras. Samtidigt frigörs endorfiner, kroppsegna substanser som bland annat lindrar smärta och verkar avslappnande.

Några andra av massagens fördelar:

  • Massage ökar blodcirkulationen, så att syre och näring transporteras mer effektivt ut till kroppens vävnader.
  • I och med att massagen får blodkärlen att vidgas kan också blodtrycket sänkas.
  • Muskler, senor och andra mjukdelar kan bli mer elastiska. Om massagen kombineras med stretching kan även ledernas rörelseomfång bibehållas eller förbättras.
  • Musklerna blir mjukare och mer avslappnade. 
  • Lymfcirkulationen förbättras. 

Positiva effekter av att massera sin hund

Beröringen vid massage är inte bara till fördel för hunden utan även för dig som masserar. När vi klappar eller masserar våra djur frisätts oxytocin, ett hormon som verkar lugnande och ger oss välbehag.

Om du regelbundet masserar din hund kan det ge er större närhet och en starkare relation. Och när du lär känna din hunds kropp har du lättare att hitta avvikelser, som knölar, svullnader eller spända, ömma muskler.

När är massage lämpligt?

Massage kan användas som uppvärmning inför stretching, för att motverka stress, för att mjuka upp musklerna inför fysisk aktivitet eller för att förbättra relationen mellan ägare och hund.

Massage kan också användas vid olika sjukdoms- och smärttillstånd. Kom ihåg att en hund som är sjuk, har ont eller är skadad först och främst måste undersökas av en veterinär, så att den får rätt diagnos och behandling. Om din hund har tecken på sjukdom eller smärta får du inte själv försöka behandla den, och inte heller låta någon som inte är djurhälsopersonal att göra det. Detta eftersom det dels kan göra att hundens tillstånd förvärras, och dels att du riskerar att fördröja att hunden får rätt vård.

Massage kan bland annat hjälpa vid följande tillstånd:

  • Muskelspänningar. Det är viktigt att först ta reda på varför hunden har muskelspänningar, då det brukar vara tecken på en underliggande skada eller sjukdom.
  • Träningsvärk.
  • Dålig cirkulation. Om en hund har en svullen eller kall kroppsdel, eller andra tecken på dålig cirkulation, behöver den bli undersökt av veterinär.
  • Stelhet, nedsatt rörlighet och ledvärk, som är vanligt vid exempelvis artros. Här hittar du mer info om olika behandlingar för hundar med artros

När är massage inte lämpligt?

Hunden ska inte masseras om den:

  • Har feber, en pågående infektion eller en akut inflammation.
  • Har sår och/eller blödningar.
  • Har skör eller skadad hud.
  • Är dräktig.
  • Har en akut muskel- eller skelettskada.
  • Har nedsatt allmäntillstånd
  • Har en tumörsjukdom

Hur går hundmassage till?

Du bör inte utföra massage på din hund utan att någon kunnig har visat hur det går till, som till exempel vilket tryck du ska använda och vilka områden du ska undvika att massera. En förutsättning för massage är att hunden och du samarbetar bra. En hund som spjärnar emot och inte uppskattar situationen får inte ut samma positiva effekter.

Om hunden ogillar massage behöver du först ta dig tid att få den att slappna av och acceptera beröringen, till exempel genom att passa på att röra vid den försiktigt när den ligger bredvid dig. Du kan ge den några enstaka smekningar över ryggen eller ett ben. Om hunden reser sig och går därifrån är det ett tecken på att det blev för mycket - då backar du några steg och gör nästa övningstillfälle kortare. Hunden måste få känna att det är frivilligt att bli hanterad.

Prata lågt och ge hunden beröm under massagen. Var uppmärksam på hundens reaktioner, till exempel om den blundar, andas långsammare, eller slappnar av i öron och svans. Hundens  kroppsspråk säger mycket om hur den upplever massagen, till exempel om den har ont på ett visst ställe eller om den njuter.

Kom ihåg

Anpassa behandlingen så att den inte pågår för länge och för djupgående i början. Ibland kan hundar vara kittliga eller tycka att vissa områden på kroppen kan vara obehagliga att få massage på. Försök vara mjuk i händerna och undvik nypande fingrar. Låt massagen ta den tid som behövs - det kan ta tid för din hund att vänja sig.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.