Hälsokontroll hund

Vid hälsokontroll hund görs en allmän klinisk undersökning av hunden och du kan få tips och råd kring din hunds skötsel. Det är bara hundar som är till synes friska som kan komma på hälsokontroll - om du misstänker att din hund är sjuk behöver du istället boka ett veterinärbesök.

Vad menas med hälsokontroll för hundar?

En hälsokontroll för hund är precis vad det låter som, nämligen en hälsoundersökning som görs hos en veterinär. Vid undersökningen tittar veterinären på hundens öron, ögon, mun och tänder samt känner igenom rygg, ben, tassar och klor. Veterinären känner också på hundens mage och undersöker de yttre delarna av könsorganen. I hälsoundersökningen ingår dessutom att lyssna på hjärta och lungor med stetoskop.

Vid en vanlig hälsokontroll ingår normalt inte blodprov eller urinprov, om inte djurägaren specifikt har bett om detta. En seniorkontroll, det vill säga en hälsokontroll för äldre hundar, kan se lite annorlunda ut. Här kan du läsa mer om våra seniorkontroller.

Vad kan upptäckas vid en hälsokontroll?

Vid en hälsoundersökning kan det vara möjligt att upptäcka om hunden lider av några hälsoproblem som den ännu inte har uppenbara symtom på. Det kan exempelvis handla om tandsten och tandköttsinflammation, lindriga hudbesvär, en knöl någonstans på kroppen, eller begynnande stelhet i lederna.

Hälsokontrollen är också ett bra tillfälle att stämma av om det behöver göras några förändringar i hundens skötsel eller utfodring, till exempel för att hunden har blivit överviktig.

Vad händer efter hälsokontrollen?

Om veterinären hittar någon sjuklig eller misstänkt avvikelse hos hunden kan man vilja göra vidare utredningar i form av till exempel blodprover eller röntgen. I så fall bokas ett nytt besök för detta.

Vilka hundar kan komma på hälsokontroll?

Det är bara hundar som inte uppvisar symtom på sjukdom som kan komma för hälsokontroll. Om du har sett något avvikande hos din hund behöver du istället boka ett vanligt veterinärbesök.

Hälsoproblem tenderar att bli vanligare med åren. Hundar brukar räknas som äldre när de passerat halva sin förväntade livslängd. Beroende på ras kan denna tidpunkt infalla mellan 4 och 7 års ålder för hundar. Vanligtvis rekommenderas regelbundna seniorkontroller för hundar som är 7 år eller äldre. 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.