Mer än varannan hund får för lite motion

Att motionera sin hund ordentligt är viktigt för att den ska må bra och hålla sig frisk. När många nu har återgått till arbetsplatsen efter pandemin finns risk att hunden får komma ut mindre. De flesta hundar behöver minst 1 – 2 timmars motion varje dag, vissa raser ännu mer.

Under pandemin har många velat få sällskap hemma och antalet hundar har ökat kraftigt i Sverige. Nu återgår de flesta till sina ordinarie arbetsplatser, medan hunden kanske blir kvar hemma. Att få komma ut och röra på sig är viktigt för hunden på flera sätt och vissa raser behöver extra mycket motion.

- Vi får inte glömma våra hundar bara för att hemarbetet upphört. Det mysiga sällskap som vi haft måste vi ta ansvar för även när vi återgår till jobbet. De flesta hundar behöver motioneras ett par timmar om dagen för att må bra. Därför är det viktigt att planera in hundens motion, kanske särskilt i stadsmiljö där det inte alltid är så enkelt, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Enligt en undersökning som YouGov gjort uppger många hundägare att de tar ut sin hund mindre än en timme om dagen.

- Mer än varannan hund får för lite motion idag. För lite motion bidrar till övervikt, något som vi dagligen ser på våra kliniker. Förutom det rent fysiska i motionen så behöver hundar få komma ut för att få stimulans och aktivera sina sinnen. En hund som inte får tillräcklig aktivering riskerar att utveckla negativa beteenden, som att bita på inredning eller skälla omotiverat. Detta gäller oavsett om du har en liten hund, som exempelvis chihuahua, eller en hund av större ras. Många missbedömer den lilla hundens förmåga, de klarar betydligt mer än man tror, säger Sandra Douglas.

Fakta – hundar och motion

Därför behöver hunden motioneras:

  1. Bättre hälsa. Det hjälper hunden att hålla sig i god fysisk form och minskar risken för övervikt och andra hälsoproblem
  2. En understimulerad hund mår inte bra och riskerar att utveckla negativa beteenden.

Undersökningen

YouGov_2022.png

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av AniCura. Under perioden 26 april - 2 maj 2021 har sammanlagt 2007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige, varav 828 äger katt och/eller hund. Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.