Kolla knölen

Cancer är tyvärr vanligt hos hundar och katter. Och precis som hos oss människor är det viktigt att upptäcka tumören i ett tidigt skede. Då finns en god chans att ditt djur kan botas.

Här kommer 5 enkla tips på hur du bäst kan upptäcka knölar hos ditt djur:

  • Försök att få till en rutin. Förslagsvis varje gång du borstar pälsen ordentligt eller klipper klorna så känner du även igenom hunden eller katten för att upptäcka eventuella knölar. Känn åtminstone en gång per månad, t.ex i varje månadsskifte

  • Bestäm en särskild ordning för hur du känner på ditt djur. Börja framifrån på huvudet, titta även in i munnen. Ta sedan en sida av kroppen i taget. Glöm inte ben, tassar, mage och svans.

  • Använd båda händerna. Känn på hudytan, rulla huden mellan fingrarna där det går, men känn även hur det känns på djupet under huden. Om du hittar något; jämför med andra sidan. Var inte för ”försiktig”, använd ett fast men vänligt tryck.

  • En knöl kan kännas på olika sätt. Den kan vara hård eller mjuk, avgränsad eller utspridd, den kan sitta löst eller vara fast och inte gå att rubba. Den kan ibland synas, sticka upp eller vara hårlös. Alla varianter finns!

  • Kom ihåg att alla knölar inte är farliga! Tumörer behöver inte vara elakartade. Knölar kan också uppstå efter insektsbett eller annan skada. Vissa kan till och med vara en normal anatomisk detalj.

Ta en klämdag i månaden!

Upptäcker du en knöl är det säkrast att göra en undersökning. Många knölar är godartade. I de fall de inte är det så är prognosen bättre ju tidigare man sätter in åtgärder.

Hitta din närmaste klinik

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.