Begränsat med tider för onlinebokning

Under sommaren är Bagarmossens primära fokus att ta hand om akuta patienter, och därför kan det vara svårt att boka en besökstid vissa dagar. Kom ihåg att du alltid är välkommen att söka hjälp hos oss akut, dygnet runt, årets alla dagar.

Reproduktionsmottagningen

Att låta din hund få valpar eller din katt få ungar är en mycket speciell upplevelse och när allt går bra är det magiskt. Vi hjälper dig gärna genom den spännande och omvälvande tiden. Man kan ha stor nytta av att följa upp hunden under dräktigheten.

Parning och dräktighet

Genom att till exempel ta progesteronprov runt ägglossningen kan man fastställa förlossningsdag. Vi kan hjälpa till att hitta den bästa dagen att para på med hjälp av vaginalutstryk och blodprov. Vi kan även hjälpa till med spermaprov på din hanhund. Artificiell insemination utföres också. Efter 28 dagar kan vi göra ultraljud på tiken och se om hon blivit dräktig. Vi kan även Herpesvaccinera. Vi som tar hand om dig är legitimerad veterinär Helene Alm och legitimerad djursjukskötare Annika Nygren.

Med ultraljud från dag 25 i dräktigheten kan man konstatera att hunden är dräktigt och till och med räkna ut förlossningsdatum.

Röntgen veckan före förlossning kan ge besked om antal valpar.

Om det blir så illa att det blir komplikationer vid förlossningen har vår akutmottagning öppet dygnet runt alla dagar på året. 

Tänk på att förbereda tiken innan hon paras. Hon bör vara i lagom hull, varken för tjock eller för smal. Hon bör vara i god kondition och hennes vaccinationer bör vara aktuella.

Tänk också på att hushållets övriga hundar också bör vara välvaccinerade, för att minska risken för att de drar hem smittor till de små känsliga valparna. Se också över avmaskning på hushållets hundar.

Vid parning utomlands (eller import av sperma) bör man alltid se till att hunden man parar med är testad för Brucella canis. Brucella är en otäck bakterie, smitta leder till att hunden måste avlivas. Människor kan också bli sjuka av den. Brucella har nyligen påvisats i Sverige för första gången.

Avelshunden

Innan man sätter sin hanhund i avel vill man ofta meritera honom, och se att han håller sig frisk. Det är bra, men innebär ibland att hunden hinner bli ganska gammal innan han sätts i avel. Det är därmed inte självklart att hanhunden bibehåller sin fruktsamhet när han blir äldre. Det finns många orsaker till nedsatt fruktsamhet. Det vanligaste problemet hos äldre hanhundar är prostatasjukdomar.

Hundens prostata ökar i storlek under hundens liv. När prostatan växer uppstår ibland cystor i den. Cystorna kan fyllas med blod och bli infekterade. Då uppstår en prostatit och ev en böld. Kroniskt infekterade prostator kan vara mycket svåra att bota. Prostatatumörer är ovanligt hos hund.

För några år sedan var kirurgisk kastrering bästa botemedlet för prostataproblem. På senare år har det kommit flera nya hormonbehandlingar som gör det mycket lättare att behandla prostataproblem. Ofta kan man bibehålla fruktsamheten om man önskar det. Det finns därför all anledning att vara uppmärksam på sin gamla hane och låta undersöka honom vid tecken på problem. Ju tidigare prostataproblem kan diagnosticeras, ju större chans att de är lätta att behandla.

Symtomen på prostataproblem kan vara att det droppar blod från penis, hunden bajsar ”platta” korvar, hunden har ont i buken, sperman färgas röd av blod. Det kan också yttra sig i nedsatt fruktsamhet eller plötslig parningsovillighet. I svåra fall kan hunden få feber och bli riktigt dålig.

Progesteronprov

Progesteronprov, vad ska det vara bra för? Man kan tycka att man borde kunna föda upp hundar utan sådana hjälpmedel. Och det kan man oftast. Men att man har tagit reda på exakt var i löpet hunden befinner sig kan underlätta i många lägen, t ex om man ska åka långt bort och para, eller om man ska skicka efter kyld sperma. Om tiken eller hanen har nedsatt fruktsamhet är det naturligtvis viktigt att försäkra sig om att man parar på rätt dag. Det ökar chansen för dräktighet.

Man kan också ha stor nytta av att veta när ägglossningen skedde om det skulle bli trassel med förlossningen. Valpar är mycket omogna när de föds, och de klarar dåligt att födas för tidigt. Om tiken är dräktig med bara ett foster, eller väldigt många foster, är det inte ovanligt att förlossningen har svårt att komma igång. Då är det ovärderligt att veta när valparna är klara. Om man bara förlitar sig på parningsdatum i detta läge kan det slå fel på en hel vecka, och det överlever inte valparna.

Ultraljudsundersökningar med uträkning av födelsedatum kan göras men blir inte lika säkra som fastställt datum för ägglossning. Det bästa sättet att följa en tik brukar vara att man gör utstryk några dagar in i löpet. När utstryket visar höglöp är det dags att ta progesteronprov. Ibland behöver man ta flera prov för att pricka rätt. Utstryket görs med en pinne som förs in i vagina. Sedan tittar man i mikroskop hur cellerna ser ut. Progesteronprovet är ett blodprov. Ägglossningen sker vid 15-30 nmol progesteron. Optimal parningsdag är 2 dagar senare så äggen hinner mogna. Valparna föds ca 63 dagar efter ägglossning.

Om man missat att ta progesteron kan man göra utstryk efter parning. Valparna ska då födas ca 58 dagar efter första dagen då tiken gått ur höglöp.

Herpesvaccination

Herpes är ett virus som är mycket vanligt bland våra hundar. Vuxna, icke dräktiga hundar får en övergående luftvägsinfektion om de blir smittade. När en dräktig tik blir smittad innebär det i värsta fall att hennes valpar dör några dagar efter födseln. Denna katastrof kan man skydda sig mot med hjälp av herpesvaccination. Man ger en spruta i samband med parning och en strax före valpning. Vaccinet skyddar bara valparna, inte vuxna hundar.

Allmänna råd vid valpning

Normal förlossningslängd för hund är 63 dagar efter ägglossning. Om tiken verkar må bra kan man låta det gå två dagar till innan man börjar oroa sig. Vet man inte ägglossningsdag får man gå efter den dag som blev beräknad vid ultraljud. Vet man inget mer än parningsdag kan man vänta upp till 72 dagar om allt verkar normalt (hundens spermier kan leva upp till en vecka i tiken så parningsdagen är en osäker hållpunkt).

Risken för svårigheter med att få igång förlossningen är förhöjd om tiken bara bär på en valp, eller om det är väldigt många valpar. Då rekommenderas extra vaksamhet. Ett bra sätt att kolla när det är dags är att ta tempen två gånger dagligen på tiken. 12-24 timmar innan det är dags sjunker tempen minst en grad. Tempen går sedan upp igen.

I följande fall rekommenderar vi att du kontaktar oss då risken för komplikationer är förhöjd:

• Om tiken haft vattenavgång och det dröjer mer än 4 timmar innan någon valp kommer
• Om tiken har krystvärkar i mer än 30 min utan att någon valp kommer
• Om det är mer än 2 timmar mellan valpar
• Om tiken får grön-svarta flytningar och ingen valp kommer inom 1-2 timmar, eller om de grön-svarta flytningarna ökar i omfattning utan att tiken har värkar
• Om det kommer färskt blod under förlossningen
• Om tiken inte verkar må bra

Om man är orolig för en tik som inte kommit igång är ultraljud en bra undersökning. Man kan då se om valparna lever, få en uppfattning om hur de mår, och om de verkar vara klara för att födas. Hundvalpar är mycket omogna när de föds, och de tål dåligt att födas för tidigt.

När det blir förlossningsproblem kan det vara bra att ha koll på villkoren i hundens försäkring. Det finns många olika regler för när försäkringsbolaget ersätter kostnader och det är klokt att ta reda på vad som gäller för just din hund och din försäkring. Ofta uppstår förlossningsproblemen på tider på dygnet när försäkringsbolagen inte finns tillgängliga för att svara på frågor.

Utfordring av dräktiga tikar

Vad ska jag ge min dräktiga tik att äta?

Det är många saker att ta hänsyn till när man väljer mat åt sin dräktiga tik. Man bör först fundera över tikens hull och hur aktiv hon är. Dräktigheten är inte en bra tid varken för bantning eller gödning, hon bör vara i rätt hull från början.

En del uppfödare väljer att ge plattnosade hundar och rhodesian ridgeback tillskott av folsyra under dräktigheten. Detta för att minska risken för gomspalt respektive sinus hos valparna.

Det kan vara en god idé att ge tillskott av ”snälla” bakterier under dräktigheten, för att förbättra tikens tarm- och hudflora. Man kan använda preparat som Fortiflora.

Dräktighet och nyföddhetsperioden är en tid då fel bakterie på fel ställe kan ställa till med juverinflammation, livmoderinflammation, navelbölder etc så det är klokt att ha god hygien och bra foder, samt att undvika antibiotikabehandling så långt det går. Näringsbehovet ökar inte så mycket förrän i slutet av dräktigheten, då tiken behöver ungefär dubbelt så mycket som grundbehovet.

Ca 2 veckor efter förlossningen är tikens behov ca 3 gånger grundbehovet. När valparna är ca 4 veckor och har börjat äta fast föda sjunker behovet, och vid avvänjningen är hon tillbaks på grundbehovet.Ge gärna ett energitätt foder, särskilt under dräktighetens slut kan en del tikar med stora kullar ha svårt att få plats i magen för maten de behöver. Calcium-fosforkvoten bör minst vara 1,2-1,1.

Om din hund äter färskfoder rekommenderar vi att du ger något annat under dräktighetens andra hälft och digivningens första tredjedel. Detta för att färskfoder generellt innehåller mer bakterier än annat foder, och flera av de bakterier som förekommer kan i värsta fall orsaka missfall hos tiken. Man har också påvisat förekomst av resistenta bakterier i färskfoder, särskilt kyckling. Under dräktigheten är tikens immunförsvar nedtryckt för att hon inte ska reagera på sina egna valpar. Hon är alltså generellt mer mottaglig för olika smittor. Detta sammantaget gör att vi rekommenderar att man ger annat foder under den mest känsliga perioden.

Insemination

Insemination är ett bra hjälpmedel att ta till om man vill använda en hanhund i utlandet eller om parning är olämpligt av andra skäl. I djurskyddslagen står det att insemination inte får användas om hundarna inte har förmåga att reproducera sig naturligt. Det är alltså inget alternativ vid dålig könsdrift , parningsovilja eller fysiska hinder. Hundarna bör ha visat att de kan reproducera sig naturligt innan man använder sig av insemination.

Insemination kan göras vaginalt eller inne i livmodern. Vilket man väljer beror på många faktorer, vid fryst sperma är det ett måste. Vid mindre bra sperma eller liten dos spermier är det en fördel. Vi har utrustning för att inseminera med så kallat endoskop när man med hjälp av en kamera går in genom livmoderhalsen och lägger sperman i livmodern under övervakning på en skärm.

Inför insemination rekommenderar vi starkt att man följer tiken med progesteronprover för att fastställa bästa dagen eller dagarna för att utföra åtgärden. Behöver du få inseminationen gjord på jourtid är det ett krav att progesteronprover har gjorts.

Remittera till oss

Vi tar emot alla remisser inom reproduktion. Vi finns även för hjälp med digivning eller flask/
sondmatning. Vi kan ta spermaprov på hund och katt och utför Artificiell Insemination (AI).

Broschyr inför förlossning

Har du en tik som du planerar att ta en kull på? Se till att spana in vår broschyr fylld med information om förloppet både innan, under och efter förlossningen. 

Broschyr - Inför förlossning

Våra avdelningar

 • Vi på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen gör allt vi kan för att säkerställa akut djursjukvård för Sveriges hundar och katter årets alla timmar. Vår akutmottagning är öppen dygnet runt årets alla dagar. Vi är ett av Sveriges största och moderna…

  Läs mer om detta

 • Hos oss på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen har vi ett dedikerat och prisbelönat anestesiteam bestående av legitimerade djursjukskötare och veterinärer. Anestesiteamet ställer höga krav på patientsäkerheten i narkos.

  Läs mer om detta

 • Vårt team består av erfaren personal som ständigt jobbar mot förbättring och optimering av bildkvalité och vård. Vi har möjlighet till avancerad bilddiagnostik med hjälp av vår utrustning - konventionell röntgen, datortomografi, magnetkamera och ult…

  Läs mer om detta

 • Även djur kan hamna i ett läge där en blodtransfusion kan utgöra skillnaden mellan liv och död. För att alltid kunna erbjuda svårt sjuka patienter livsviktig behandling behöver vi hjälp från friska djur och deras ägare för att blodprodukter alltid s…

  Läs mer om detta

 • Centralt i huset och nära akutmottagningen ligger vår intensivvårdsavdelning där de mest sjuka djuren med störst behov av vård och monitorering tas om hand. Där är det dedikerade veterinärer och sköterskor som arbetar dygnet runt.

  Läs mer om detta

 • På Medicinmottagningen på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen tar vi hand om patienter som lider av invärtes sjukdomar, exempelvis hormonella rubbningar, lever- och njursjukdomar, urinvägsproblem och immunologiska sjukdomar.

  Läs mer om detta

 • På vår Hjärtmottagning på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen har vi ett kompetent team med veterinärer och sköterskor som är redo att möta dig och ditt djur vid misstanke om eller bekräftad kardiovaskulär sjukdom.

  Läs mer om detta

 • Kattgruppen på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen är ett kompetent och engagerat team av veterinärer och sköterskor med extra kärlek till just katter.

  Läs mer om detta

 • På mottagningen för klinisk patologi har vi veterinärer med fördjupade kunskaper inom området.

  Läs mer om detta

 • Vi på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen har ett starkt kirurgiteam och tar gärna emot patienter i behov av mjukdelskirurgiska ingrepp. Med toppmodern utrustning, hög utbildningsnivå och långvarig erfarenhet bjuder vi våra patienter på bästa mö…

  Läs mer om detta

 • På Neurologimottagningen på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen diagnosticerar och behandlar vi neurologiska sjukdomar hos hund och katt.

  Läs mer om detta

 • Vi på Anicura Regiondjursjukhuset Bagarmossen har ett starkt ortopediteam och tar gärna emot ortopediska utredningar, både förstagångshältor och patienter för utredning av långvariga ortopediska problem. Med toppmodern utrustning, hög utbildningsniv…

  Läs mer om detta

 • Efter en skada eller operation är rehabilitering en mycket viktig del av behandlingen. Vi på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen erbjuder anpassad behandling och träning med legitimerade sjukgymnaster och inom rehabilitering vidareutbildade legi…

  Läs mer om detta

 • Att låta din hund få valpar eller din katt få ungar är en mycket speciell upplevelse och när allt går bra är det magiskt. Vi hjälper dig gärna genom den spännande och omvälvande tiden. Man kan ha stor nytta av att följa upp hunden under dräktigheten…

  Läs mer om detta

 • Om ditt djur behöver läggas in för vidare utredning eller behandling är det på vårdavdelningen ditt djur får bo. Här arbetar våra veterinärer, djursjukskötare och djurvårdare på att skapa en stressfri och lugn miljö. Vi lägger mycket tid på omvårdna…

  Läs mer om detta

 • På vår Ögonmottagning på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen jobbar ett helt team dedikerat specifikt till alla typer av ögonproblem som kan drabba våra sällskapsdjur. Ögonteamet består av veterinärer, legitimerad djursjukskötare samt djurvårdar…

  Läs mer om detta

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.