Kattcentrum - Cat Friendly Clinic

Katten - Sveriges vanligaste sällskapsdjur, mår bättre och är lättare att behandla rätt om särskild hänsyn tas till hur arten fungerar. Omkring 40 procent av patienterna på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen är katter och därför har vi ett eget kattcentrum för dem.

Bagarmossens Kattcentrum har erhållit ISFM:s Gold standard-certifiering som kattvänlig klinik

I Sverige finns det drygt 1,4 miljoner katter och 934 000 hundar, vilket gör katten till Sveriges mest populära sällskapsdjur. Katters välmående tar AniCura fasta på och vi har därför ett dedikerat Kattcentrum på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

Vårt Kattcentrum har erhållit ISFM:s Gold standard-certifiering som kattvänlig klinik (Cat Friendly Clinic), vilket innebär att djursjukhuset uppfyller uppställda krav för att göra veterinärbesöken och vården så bra som möjligt för katterna.

Vi minskar stressnivån för våra kattpatienter

- Det man ofta glömmer bort är att hundar och katter är skilda djurarter och att de bör hanteras på olika sätt. Katter blir lätt stressade och oroliga i nya miljöer och att bemöta denna oro är viktigt, huvudsakligen för att katten ska få en bra upplevelse men också för att vi ska kunna göra vårt arbete, säger Anja Kanold, veterinärchef på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

Stress spelar en stor roll vid behandling av djur och kan till och med trigga igång många sjukdomsförlopp, till exempel urinvägsproblem. Stress påverkar också flera fysiologiska processer som ofta mäts under besöket som blodtryck, hjärt- och andningsfrekvens samt vissa blodanalyser, vilket gör att undersökningen kan ge felaktiga resultat om katten är för nervös.

För att göra katterna mer bekväma och minska stressnivåerna hålls katter avskilda från hundar på AniCura Bagarmossens Kattcentrum, bland annat genom ett separat väntrum, samt att burstorlekar och utrustning anpassas. Ett särskilt katt-team med veterinärer och djursjukskötare som är extra insatta i katternas sjukdomar, deras beteende och särskilda behov arbetar med att utveckla goda behandlingsrutiner.

- Med hundar brukar man kunna börja undersökningen ganska direkt efter att man har hälsat. Men en katt behöver få bekanta sig med rummet och med personalen under ett par minuter innan man kan sätta igång. Dessutom märker katter direkt om man tidigare har hanterat en hundpatient vilket kan orsaka onödig oro och i sin tur påverka behandlingen. Det är bland annat därför jag enbart arbetar med katter, berättar Maija Nurmi, leg. veterinär som leder arbetet med Kattcentrum och radiojodbehandling på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

Inom vissa sjukdomar är katter klart överrepresenterade och alla sjukdomar kommer naturligtvis att behandlas på Kattcentrum. Exempelvis kan den hormonella sjukdomen hypertyreos (”struma”), vanlig bland äldre katter, effektivt behandlas med hjälp av en avancerad radiojodbehandling som i Stockholmsområdet bara finns på Bagarmossens Kattcentrum.

Fakta om katter och veterinärvård

  • Katter är inte flockdjur som till exempel hundar är. De har tydliga revir och blir obekväma och stressade av att vistas utanför sitt revir i och i nya miljöer
  • När man ska undersöka en katt är det viktigt att den lockas ut ur buren istället för att den plockas ut
  • Katter drabbas av olika typer av skador beroende på vad det är för typ av katt. Huskatter, som oftare är utekatter, drabbas mest av sårskador. Raskatter, som oftare är innekatter, drabbas mest av magproblem
  • Under 2014 var 40 procent av patienterna på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen katter och av dessa var 2/3 huskatter och 1/3 raskatter

Läs mer på och lär dig mer om katter. 

HÄR hittar du all information för dig som är kattägare på anicura.se 

Besök även International Cat Care för matnyttig info om katter och katters välmående.

Relaterade artiklar

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.