Ragdoll

Har du någonsin sett en katt ligga på rygg i fotänden av en säng med benen åt alla håll och huvudet hängande ut över kanten, nästan som om ryggraden inte fanns? I så fall är chansen stor att det var en ragdoll du såg. Den här flexibla fluffbollen är en tillgiven kompis med ett hjärta av guld.

Bakgrund

Ragdoll är en relativt ny ras som kan spåras tillbaka till Kalifornien kring år 1960. Allt började hemma hos Ann Baker som ville utveckla en stor, långhårig kattras med en stillsam personlighet. Ragdoll uppstod genom att Baker parade den vita honkatten Josephine med olika långhåriga hankatter av okänt ursprung som bodde i grannskapet. Hon valde ut de katter som hade den karaktäristiska himalayateckningen (maskning), och bland de tidigaste avelskatterna fanns till exempel birma- och burmakatter samt perserkatter. Detta skapade två avelslinjer med ljusa respektive mörka färger och teckningar. Alla dagens ragdoll-katter kan spåras tillbaka till någon av dessa linjer.

Rasen registrerades inte officiellt förrän på 1990-talet, men den växte oerhört snabbt och är i dag en av våra mest populära kattraser.

Personlighet

Ragdoll-katter är lugna, vänliga och tillgivna. Dess främsta kännetecken är förmodligen förmågan till total avslappning á la trasdocka. Bli därför inte förvånad om katten somnar på rygg i ditt knä med benen spretande åt alla håll.

Ragdoll-katter är oerhört kärleksfulla mot sina familjer. De är alltid nyfikna på vad du håller på med och kommer ofta smygande och buffar på dig med huvudet. Däremot är de inte särskilt uppmärksamhetskrävande, bara de får vara nära dig och komma och gå som de vill. Ragdoll-katten är lätt att leva med: den är social och går bra ihop med de flesta människor och djur, till exempel andra katter och hundar. De flesta gillar barn och är gärna med och leker när tillfälle ges.

Utseende, storlek och vikt

Ragdolls är stora katter som kan se ganska pampiga ut med sin tjocka päls, framför allt vintertid. Honkatter väger vanligtvis mellan 4-6 kg medan hanar kan väga upp till 9 kg. Katten växer långsamt och det kan ta flera år innan den är färdigväxt. Den har en stor, kraftfull kropp med robust nacke, runda tassar och yvig svans. Huvudet är brett och mjukt trekantigt med en något rundad nos och medelstora öron med rundade spetsar.

Färg

Ragdoll-rasen har tre mönstervarianter: ”mitted”, ”bicolor” och ”colorpoint”. De två förstnämnda har vita inslag, vilket colorpoint-varianten saknar. Ragdoll är en av få kattraser där vita inslag tillåts på mitted-tecknade katter. Katten har ljusblå ögon och en ljus kropp med mörkare ansikte, öron, ben och svans. Ansiktet kan antingen vara enfärgat mörkare eller så kan det finnas en vit himalayateckning kring nosen och munnen.

Pälsvård

Ragdollen har i regel en lättskött päls. Den skall vara silkig, vilket gör att den inte tovar sig så lätt. Den behöver en rejäl genomkamning minst en gång i veckan året om. Var särskilt noga med kamningen på magen och kring benen.

Särskilda kännetecken för rasen

Ragdoll-katten är känd för sin flexibla kropp som verkligen kan konsten att slappna av totalt. Den kan sova i stort sett hur som helst. Det innebär dock inte att katten inte känner smärta eller att du kan hålla den hur som helst. Stötta alltid katten ordentligt med båda händerna när du bär den, annars kan den bli skadad.

Ärftliga sjukdomar

Ragdoll-katter är generellt sett friska, men precis som andra raskatter kan den drabbas av ärftliga sjukdomar. En sådan sjukdom är hypertrofisk kardiomyopati (HCM) som är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katter i allmänhet. Den innebär att hjärtmuskeln förtjockas, vilket kan upptäckas med en ultraljudsundersökning.

Foder

Ragdoll-katter är relativt stora, men det innebär inga särskilda krav i sig vad gäller foder. Faktum är att ragdoll-katter sällan behöver specialmat. Om du har en kastrerad katt behöver du vara uppmärksam så att den inte blir överviktig!

Läs mer om hur du väljer rätt foder till din katt.

Fem fakta om ragdoll-katter

  1. Ragdoll-katten kan bli alldeles lealös, precis som en trasdocka.
  2. Ragdoll-katter är väldigt kärleksfulla och sociala.
  3. De går bra ihop med såväl barn som andra katter och hundar.
  4. Ragdoll är en relativt modern ras som avlades fram i Kalifornien på 1960-talet.
  5. Pälsen är lång och tovar sig lätt, så den behöver kammas regelbundet.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.