Identifiera och behandla akne hos katter

Akne drabbar inte bara oss människor. Även våra kattvänner kan faktiskt få det. Här får du veta hur du upptäcker akne hos din katt och hur det behandlas.

Även om de allra flesta katters hud är täckt med päls kan de faktiskt drabbas av akne. I de flesta fall är åkomman så lindrig att den inte ens märks. Men det finns också allvarligare fall som är betydligt lättare att upptäcka och som ofta ser ganska obehagliga ut. Dessa fall kan också vara svårbehandlade.

Vad är kattakne?

Kattens hud innehåller flera olika typer av körtlar, som svettkörtlar och talgkörtlar. De flesta av talgkörtlarna sitter ihop med hårsäckarna och producerar talg, en fet substans som gör pälsen vattenavvisande och håller huden mjuk. På kattens läppar, ögonlock, haka, övre delen av svansroten samt pung och förhud finns ansamlingar av större talgkörtlar.

Utsöndringarna från dessa större körtlar är viktig för kattens doftmarkering – den gnuggar hakan, läpparna, huvudet och svansroten mot olika föremål och mot sina favoritpersoner.

Akne hos katter beror på överaktivitet i körtlarna på kattens haka vilket leder till att huden och pälsen blir alltför fet. På ljusa katter kan detta se ut som en gulaktig, fet missfärgning, ibland med små svarta prickar. Den ökade produktionen av talg och keratin i hårsäckarna, leder till att hårsäckarna sätts igen. Det bildas svarta så kallade pormaskar i huden, vilket kan leda till en infektion och inflammation i hårsäckarna (follikulit). I svårare fall kan en hudinfektion (pyoderma) utvecklas vilket kan orsaka svullnad, smärta och obehag för katten.

Vilken behandling ska jag ge min katt?

Om en veterinär har konstaterat att din katt har akne så finns det några olika sätt att behandla det. Ju tidigare åkomman upptäcks, desto bättre. Akne hos katter behandlas genom att man avlägsnar överflödig talg för att motverka bildandet av pormaskar och sekundära infektioner. Detta gör du genom att tvätta med en antibakteriell tvål eller schampo en till två gånger per dag. I lindriga fall räcker detta som behandling, men i svårare fall kan katten behöva behandlas med antibiotika eller medel mot svampinfektioner.

Studier har visat att det i vissa fall kan hjälpa att använda matskålar i keramik eller metall i stället för plastskålar.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.