Tarminvagination hos katt

Invagination av tarmen innebär att en del av tarmen viker (invaginerar) sig in i ett efterföljande tarmsegment. Tarmpassagen försämras kraftigt och även blodflödet till tarmen påverkas, vilket leder till vävnadsskador.

Orsak

Tarminvagination uppstår oftast om tarmen av någon anledning är hyperaktiv, t ex vid kraftiga diarréer, kraftig parasitmängd i tarmen eller vid tumörsjukdomar.

Symtom

Tarminvagination kan misstänkas om en katt med diarré blir akut försämrad. Symtomen kan exempelvis vara en försämring i allmäntillståndet, kräkningar, blodtillblandning i diarrén och tecken på smärtor ifrån buken.

Diagnos

Ibland kan tarminvagination misstänkas genom att veterinären palperar buken (känner på kattens mage). Diagnos ställs dock oftast med hjälp av ultraljud.

Behandling

Om veterinären misstänker tarminvagination måste katten opereras. I lindriga fall kan tarmen masseras tillbaka till sitt ursprungsläge under operationen. I svårare fall krävs det att det drabbade tarmavsnittet opereras bort, en så kallad "resektion” där en bit av tarmen tas bort och tarmändarna sys ihop. Vid alla typer av ingrepp i tarmen finns en viss komplikationsrisk med risk för läckage och bukhinneinflammation.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.