Flatcoated retriever

Flatcoated retriever, eller flatte som den också kallas, är en intelligent och glad hund som älskar uppmärksamhet och behöver en hel del aktivering. Om du har den tid och energi som krävs får du en riktigt rolig kompis och en utmärkt tränings- eller jaktpartner.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund 

Flatcoated retrieverns historia tar sin början på engelska gods i slutet av 1800-talet. Godsägarna behövde pålitliga apporterande hundar när de jagade fasan. Hundarnas uppgift var att så snabbt som möjligt söka upp och hämta det skjutna viltet. De behövde vara uthålliga, lugna och tysta, lättlärda och inte bli stressade av ljudet av skott. 

För att få fram en ras med samtliga dessa egenskaper började man korsa många olika typer av hundar, som stående fågelhundar, terriers, vallhundar och vattenspaniels. Vissa menar att rasens främsta förfader var den kanadensiska St. Johnshunden, en hundras som även benämndes newfoundlandshund eller labradorhund beroende på var den kom ifrån. Setter och pointer korsades in för att förfina rasens egenskaper som apportör. Resultatet blev en ras som först gick under namnet ”wavy coated retriever”.   

Till Sverige kom rasen först på 1960-talet och inom ett par årtionden hade den nått stor popularitet. Idag återfinns flatcoated retrievern på topplistan över de mest populära hundraserna i Sverige.

Temperament 

Flatcoated retrievern är en snäll, glad och godmodig hund med mycket energi och en ständigt viftande svans. Den är väldigt människokär och gillar inte att lämnas ensam under längre perioder. Den trivs bra i familjer som är aktiva och som kan erbjuda hunden mycket uppmärksamhet. Barn och andra husdjur är oftast inga problem, om hunden uppfostras tillsammans med dem och barnen behandlar den med respekt. Genom sitt positiva lynne och kärlek till människor så passar den här hunden oftast alldeles ypperligt som blodgivarhund. Många är de flattar som räddat andra hundars liv genom att donera blod.

Flatten älskar vatten oavsett årstid, så räkna med att den tar varje chans till ett dopp i minsta lilla vattendrag. Den är också känd för att ha en lång tonårsperiod och valpbeteendet sitter kvar betydligt längre än hos andra raser.

Med en flatcoated retriever har du aldrig tråkigt! 

Aktivitetsnivå

Flatcoated retrievers är mycket aktiva. Med detta följer ett stort behov av fysisk och mental stimulans. Enbart promenader är långt ifrån tillräckligt för att hålla den här hunden nöjd och harmonisk. Men om du är ute efter en tränings- eller löparkompis som också älskar att apportera och simma kan det här vara den perfekta hunden för dig. 

Med sin lojalitet och positiva inställning har flatten blivit mycket populär inom hundsporten. Framgångsrika flatcoated retrievers återfinns till exempel inom grenarna spår, sök och lydnad. Dess ursprung som apporterande fågelhund gör att den förstås även passar som arbetskamrat till jägaren. En flatte som får apportera är en lycklig flatte!

Pälsvård 

Den medellånga, raka pälsen är lättskött. Ett par genomborstningar i veckan är fullt tillräckligt. Om du slarvar med borstningen kommer det att märkas i form av en hel del päls i hemmet. Pälsen vid öron och tassar kan trimmas för att bli mer lättskött. Den här badglada hunden behöver även ett mer kontrollerat bad då och då för att pälsen ska hållas i fin kondition.

Träning 

För att motverka att hunden blir destruktiv och rastlös måste du vara beredd att ägna mycket tid åt att aktivera den. Det här är en intelligent och känslig hund med en positiv attityd och den hänger gärna med på alla aktiviteter du hittar på. 

En del flatcoated retrievers kan ha svårt att vara stilla och koppla av, i synnerhet i situationer utanför hemmet. Som ägare till en flatte gör du klokt i att redan tidigt i hundens liv lära den att hålla sig lugn i olika situationer och miljöer, så kallad passivitetsträning. 

Det är värt att notera att en flatte är lätt att motivera med mat. Den tar gärna en leksak som belöning men en godbit är alltid bäst. 

Storlek och vikt 

Flatcoated retrievern är en medelstor ras med slank, rektangulär kropp och långt huvud. Hanhundar blir cirka 58–61 cm höga och tikar blir cirka 56–58 cm. Vikten ligger mellan 25 och 36 kilo.  

Färg 

Den finns i färgerna svart och leverbrunt. Det finns även guldgula hundar, men den färgen är inte godkänd för rasen.  

Särskilda kännetecken för rasen 

Som nämns ovan mognar den här rasen sent och den kan bete sig valpigt långt upp i åren. Detta kan vara en utmaning för vissa ägare, medan andra älskar att få hänga med en så rolig och sprallig kompis.  

Eftersom det här ursprungligen är en apporterande fågelhund bär den gärna saker i munnen. Oftast är den mycket försiktig och biter inte för hårt om föremålen. I tillägg till detta är flatten närmast besatt av vatten. Att hålla hunden borta från sjöar, pölar och gyttja kan vara en sann utmaning! 

Ärftliga sjukdomar 

Flatcoated retrievern är överrepresenterad när det gäller elakartade tumörsjukdomar och tidigare hade rasen en låg medianlivslängd i jämförelse med andra raser. Denna har under senare år förbättrats, men rasen löper fortsatt en ökad risk för cancersjukdomar, framförallt olika typer av sarkom.

Inom rasen förekommer även höftleds- och armbågsledsdysplasi, ögonsjukdomarna PRA och glaukom (grön starr) samt njursjukdomen renal dysplasi.

Foder 

Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. 

Precis som andra retrievers är det här en minst sagt matglad hund som gör i princip allt för att komma över något ätbart. Var noga med att inte lämna mat eller rester stående på bordet eller diskbänken. 

Typ

Apporterande fågelhund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.