Finsk lapphund

Den finska lapphunden är en bedårande hund med utpräglad vallningsinstinkt, något som beror på att den har sitt ursprung som renvallare hos samerna. Den här hunden är ett bra val för den som söker en pigg och aktiv kompis.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund 

Historien om den finska lapphunden inleddes bland de nomadiska samerna, där hunden hjälpte till att vakta och valla renar. Allt eftersom samernas liv långsamt förändrades under 1900-talet på grund av ny teknik och ett mindre nomadiskt liv blev de också mindre beroende av hundar för renskötsel. Samtidigt ökade den finska lapphundens popularitet runt om i Skandinavien.  

Efter andra världskriget fastställde den finska kennelklubben rasstandarden, som baserades på de samiska renvallande hundarna. Rasen benämndes då lapsk vallhund. Rasstandarden har justerats upprepade gånger under årtiondena, framförallt avseende mankhöjd och tillåtna färger, och 1967 ändrades rasnamnet till lapphund. Så sent som 1993 fick rasen namnet finsk lapphund.

Idag är den finska lapphunden en mycket populär sällskapshund med sitt aktiva, pigga och godmodiga temperament. 

Temperament 

Den finska lapphundens ursprung som vallhund har gjort den väldigt mångsidig. För att kunna utföra sina uppgifter har den behövt vara modig, alert och mentalt stabil. Den behövde ge ett lugnt och säkert intryck för att hålla ihop flocken. Dessa egenskaper gör den lämplig som arbetande hund inom diverse olika områden, men den trivs också bra som sällskapshund i den aktiva familjen. Den är mycket social och umgås gärna med såväl andra hundar som människor, inklusive barn. En annan tilltalande egenskap hos den här hunden är dess tillgivenhet, vilket också gör den till en utmärkt terapihund. 

Aktivitetsnivå

Den här mångsidiga hunden kan växla snabbt mellan vila och arbete. Den behöver riklig motion samt även mental aktivering, annars kan den lätt bli understimulerad. Det här kan alltså vara den perfekta rasen för dig som vill ha en aktiv och arbetsvillig hundkompis. En finsk lapphund älskar utomhusvistelse, så räkna med att ni kommer att spendera mycket tid utanför hemmet. Variera aktiviteterna mellan långpromenader, löpturer, vandringar och mer utmanande övningar. Med rätt träning och motion får du garanterat en bra soffkompis också! Den här rasen har nära till skall. Genom att uppfylla hundens aktivitetsbehov motverkar du att den blir skällig. 

Den finska lapphunden är en uppskattad hund inom ett antal olika hundsporter, däribland lydnad och agility. Det finns även ett antal finska lapphundar som arbetar som räddningshundar och det förekommer att de används i eftersöksarbete i samband med jakt. Det här är alltså en riktig allroundhund! 

Pälsvård

En finsk lapphund har gott om tjock päls i två lager. Den grova ytterpälsen är smutsavvisande och hjälper även till att hålla hunden torr. Pälsen behöver borstas igenom då och då, särskilt under fällningstider. Den bör endast badas om den är smutsig. Alltför täta bad riskerar att göra pälsen mjuk och förstöra dess smutsavvisande egenskaper. 

Träning 

Den finska lapphundens lojalitet i kombination med dess intelligens och energinivå gör den lätt att träna, så länge den får tillräcklig och varierad aktivering. Den har ett mjukt temperament och liksom alla hundar ska den tränas med positiv förstärkning och aldrig med straff. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Bakgrunden som renvallare gör att den finska lapphunden har en tendens att skälla mycket. Det är viktigt att träna hunden att vara tyst redan från valpåldern om du inte vill ha en hund som skäller i tid och otid. 

Storlek och vikt 

Den finska lapphunden har en robust kropp. Hanhundar blir cirka 49 cm höga och tikar blir cirka 44 cm. Den väger mellan 19–21 kg.

Färg 

Alla färger är tillåtna. Grundfärgen skall dominera. Annan färg än grundfärgen kan finnas på huvudet, halsen och bröstet, undersidan av kroppen, på benen och på svansen. Vanliga grundfärger är svart, brun och creme.

Särskilda kännetecken för rasen 

Den här rasen mognar och utvecklas sent jämfört med många andra raser, och de lever ofta länge. 

Ärftliga sjukdomar

Den finska lapphunden är att betrakta som en frisk ras. Höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi och näthinnesjukdomen progressiv retinal atrofi (PRA) förekommer inom rasen.

Även den mycket ovanliga sjukdomen Pompes sjukdom finns dokumenterad hos finsk lapphund. Det är en glykogeninlagringssjukdom som i ung ålder orsakar allvarlig sjukdom och död. Det finns ett genetiskt test som kan avgöra om hunden bär på sjukdomsanlaget.

Foder

Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. 

Typ

Vall- och vakthund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frÄgor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.