Träna kontaktövningar med din hund

En god kontakt är den bästa grunden för allt samarbete. Börja gärna med kontaktövningar tidigt. Det är superenkelt att lära in och blir med tiden ett inövat standardbeteende. Men vad är kontaktövningar och varför är det viktigt att träna på? Hur får man hunden att checka in frivilligt? Och vad menas med standardbeteende?

Vad är kontaktövningar?

Kontaktövningar är precis vad det låter som, nämligen att du lär din hund att ta kontakt med dig. Kontakten stärker er relation och ger er en större känsla av samhörighet. Mycket av din och hundens kommunikation sker genom ögonkontakt. Hunden kan avläsa din sinnesstämning, söka stöd eller använda sin blick för att "be om lov". Du kanske också har märkt att du kan peka med blicken. När du tittar åt ett särskilt håll eller på en specifik punkt går hunden ofta dit och undersöker.

Vad är frivillig incheckning?

En hund som känner samhörighet med dig som ägare kan självmant ta kontakt med dig utan att du ber om det. Detta kallar vi frivillig incheckning. Incheckningen är värdefull i många olika situationer: Med lite träning kan hunden lära sig att ta ögonkontakt och vända sig till dig när ni får ett hundmöte eller när något annat händer som triggar den. Den kan även checka in när den är okopplad genom att komma och göra en nosdutt i din hand.

Varför är det bra att träna på frivillig kontakt?

Om en hund har lärt sig att ta kontakt och be om lov innan den gör något, kan många jobbiga situationer undvikas. Hunden kanske vill springa fram till en annan hund, hoppa i sjön, springa till en annan människa, jaga en katt eller äta något den hittat ute. Har hunden istället lärt sig att checka in hos dig innan den agerar får du tillfälle att avleda den till något annat.

Tänk på att den frivilliga incheckningen är ett positivt beteende som alltid ska löna sig. Hunden får inte uppfatta det som att den bestraffas när den checkar in. Om du vill hindra din hund från att jaga en katt behöver du belöna incheckningen med något som är ännu bättre, som en rolig leksak eller en extra smaskig godis. Försök också att ibland ge hunden klartecken att göra det den ber om, till exempel att låta den hoppa i vattnet om det är det den vill.

Oavsett vilket får hunden ut något bra av beteendet och du som hundägare kan lättare hålla koll på din hund, utan att hela tiden behöva arbeta proaktivt och ligga steget före. Att lära ut ett ordentligt incheckningsbeteende gör det lättare för hunden att undvika sådant den inte ska göra. Det blir också mindre risk för att den ska hamna i problem eller farliga situationer.  

Vad är ett standardbeteende?

Ett standardbeteende är ett beteende som är så inövat och förstärkt att det sker i princip automatiskt. Om en hund har ett oönskat beteende, till exempel att genast jaga efter en cykel som passerar förbi, vill vi ersätta det beteendet med något som vi hellre vill att hunden ska göra. Vi behöver lära den ett positivt standardbeteende, som är enkelt för hunden att utföra när den inte vet vad som förväntas av den.

Frivillig incheckning är ett beteende som fungerar i de flesta sammanhang. För att det ska bli ett befäst standardbeteende behöver hunden få mycket positiv förstärkning (godis, leksaker eller annat skoj) när den aktivt väljer att checka in.

Hur gammal ska valpen vara när man tränar kontaktövningar?

Ju tidigare du och din valp börjar öva på att ha kontakt, desto bättre. Ögonkontakt och samhörighet ger er relation en boost och underlättar annan träning. Men tänk på att en liten valp har kort närminne. Det är viktigt att träna i korta stunder och belöna ofta, så att den kan minnas träningen som en positiv upplevelse.

Sju tips för att komma igång med kontaktövningar

  1. Gör i ordning riktigt gott godis eller bra leksaker och lägg i din ficka eller i en påse. Börja träna i hemmet, i hundens invanda miljö, för att helt enkelt undvika störning. 
  2. När din hund söker kontakt med dig ska du belöna den med godis eller lek, och ge beröm. Försök att inte bara ge godiset lite snabbt utan dra ut på tiden genom att ge flera godbitar eller leka en stund. På så sätt stannar din hund kvar lite längre hos dig. Detta kommer att vara värdefullt i framtiden när du vill att hunden stannar kvar nära dig, exempelvis när en joggare, cyklist eller annat djur passerar förbi, i stället för att den bara tar godiset och springer vidare. 
  3. Kasta iväg en godis och säg att valpen får ta den. Om den tar kontakt med dig när den har ätit godiset så passar du på att belöna igen för att förstärka det önskade beteendet. På så sätt får du in många och snabba repetitioner av övningen. 
  4. När ni kommit så här långt är det dags att lägga in lite störningsmoment. Börja enkelt genom att byta plats ni tränar på. Det kan vara från köket till vardagsrummet, från vardagsrummet ut på gården och sedan vid något tillfälle på promenaden. När ni börjar träna under promenaden är det viktigt att det sker under enkla och bra förutsättningar för hunden, för att sedan successivt bli svårare och med flera störningar.
    Om hunden inte checkar in när du önskar, eller om det tar längre tid än några sekunder, så har det blivit för svårt. Backa då bandet lite genom att till exempel öka avståndet till störningen och försök igen. 
  5. När din valp har börjat lära sig beteendet och kan utföra det i flera olika miljöer kan du börja göra träningen roligare och mer givande. Det gör du genom att varva belöning hos dig med att hunden ibland får klartecken, eller ok, att göra det den har bett om. Det kan vara springa fram och äta något, hälsa på en hundkompis eller kanske en granne. 
  6. Välj ett belöningsord för träningen såsom "ja!" eller "bra!" så att hunden kopplar ihop beteendet med godiset och belöningsordet. Detta kommer leda till att din hund strävar efter belöningsordet också vid rätt beteende.
  7. Kom ihåg att öka svårighetsgraden successivt. Du vill ge valpen de bästa förutsättningar för att lyckas med sin träning.

Fyra kontaktövningar för din valp

De flesta valpar vill av naturen vara nära sin flock och försöker ta kontakt på olika sätt. Det kan du dra nytta av när ni ska träna kontaktövningar. Här är fyra övningar som du kan utgå ifrån:

1. Ögonkontakt utan synligt godis

Börja med att ställa dig framför din valp. När valpen tar ögonkontakt med dig så berömmer du den genom att glatt säga "ja!" eller "bra!" och snabbt belöna med godis. Håll dig passiv och stilla, och när valpen tar ögonkontakt med dig igen så upprepar du samma beteende.

2. Ögonkontakt med gömd godisbit

Sätt dig på golvet eller på en stol nära din valp och håll en godisbit i din stängda hand. Låt valpen nosa på handen så att den förstår att godiset finns där men låt den inte få godiset förrän den ser dig i ögonen. När den gör det ger du beröm, säger "ja!" eller "bra!" och öppnar upp handen för att belöna med godiset.

3. Träna på att hunden står vid din sida

Denna färdighet är särskilt viktig ute på promenad när andra människor, djur och fordon finns i närheten, men för att lyckas med övningen behöver du börja träna utan störning. Gör så här:

  • Håll en godisbit på din vänstra eller högra sida
  • Låt valpen nosa och följa efter godisen nära din sida
  • När hunden tittar upp mot dig så säger du "ja!" eller "bra!" och belönar du med godisbiten

När människor eller andra djur går förbi, träna på att hunden håller ögonkontakten med dig istället för störningen, och fortsätt belöna.

4. Nosdutt

Nosdutten handlar om en annan sorts kommunikation, nämligen att hunden lär sig att dutta sin nos mot din hand. Många hundar lockas naturligt att dutta mot handflatan om du gör så här:

  • Ställ dig framför hunden och håll ihop händerna framför bröstet. I ena handen håller du en godisbit, som är dold för hunden.
  • När du har hundens uppmärksamhet för du snabbt ut den tomma handen snett ner åt sidan. Då kommer många hundar att föra sin nos mot din öppna handflata. Säg då "ja" eller "dutt" och belöna hunden med godiset.

Om din hund inte sträcker sig mot handflatan kan du istället göra så här:

  • Öppna ena handen i noshöjd och låt hunden sträcka sig mot den och undersöka.
  • När hunden nuddar din handflata, säg "ja!" eller "dutt" och belöna. Hunden kommer så småningom förstå att genom att den duttar på din hand så kommer den få belöning.

När hunden har förstått vad en nosdutt är kan du öka svårighetsgraden:

  • Byt mellan att belöna precis vid handen för att visa att det är en bra plats att vara på, och att kasta godiset så hunden måste leta upp det.
  • Utmana genom att byta hand, lägg handen bakom din rygg eller ändra position och höjd för att få hunden att aktivt leta upp handen.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.