Tårarnas kvalitet hos hund

Kvalitén på hundarnas tårar är mycket viktig för att ögat ska "må bra". Tårarna fuktar och skyddar ögat mot smuts och bakterier och består av vatten, slem och fett i en bestämd koncentration. Om denna sammansättning rubbas blir ögat irriterat.

Ögonen kan bli torra om tårkörtlarna producerar för lite tårvätska eller om tårarna avdunstar från ögat för fort. Det sker t ex om kombinationen av vatten, fett och slem är i obalans i tårarna.

Ögonen kan vara "torra" även när det finns ett ökat tårflöde. Det kan bero på att tårarna är för "vattniga" och därför inte stannar kvar på ögat. Den yttre miljön är också viktig för ögat, t ex torr luft, blåst, dammiga och rökiga miljöer har negativ inverkan på ögat. Andra faktorer som kan orsaka problem är åldrande, hormonella förändringar, autoimmuna sjukdomar och medicinering.

Ögonen har olika utseende hos olika raser. Stora utstående ögon, med ögonlock som inte ligger tätt an mot ögat, är mer utsatta för avdunstning av tårar. Dessa ögon kan även ha en dålig blinkförmåga och hunden kan ha svårt att stänga ögonlocken helt. En del individer sover också med halvöppna ögon.

För att lindra besvären med torra ögon kan ögondroppar av olje- och tårersättning användas. Det kan vanligtvis köpas hos AniCuras djursjukhus/djurkliniker, optiker eller receptfritt på apoteket. Det är bra om ögat först sköljs med koksaltlösning eller ”Tears naturale” för att få bort smuts. Sedan kan ögat droppas med ögondroppar efter behov, vanligen 2-3 gånger/dag.

Är hunden fortfarande irriterad från ögonen, trots behandling med tårersättning, bör en ögonundersökning göras.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.