Så tar du hand om hundens päls

Oavsett vilken hundras du har är en sak säker - pälsen behöver omvårdnad. Eftersom hundar inte är lika grundliga med sin personliga pälsvård som katter, kan de behöva lite hjälp.

Varianterna av hundpäls är många. Från de som behöver minimal uppmärksamhet till dem som behöver ett mer aktivt underhåll. Behovet av pälsvård är bra att ha i åtanke redan när du planerar vilken ras du ska köpa.

Men att hålla hundarnas päls fin och ren är inte så svårt, det tar bara lite av din tid. En bra rutin är att alltid bada dem när de är smutsiga och kamma regelbundet för att undvika att pälsen trasslar sig. Det är också vanligt att hundar tappar lite extra hår under våren och hösten för att ge plats för en ny, färsk sommar- eller vinterpäls. Under dessa perioder kan det vara bra att schemalägga flera bad och daglig borsta för att undvika hundhår i hela ditt hem.

De enkla pälsarna

I denna kategori ingår hundar med kort eller glatt hår. Denna typ av päls är den mest lättvårdade, eftersom det oftast räcker med endast ett bad då och då. När djuret fäller kan du bada och borsta bort överflödig päls utomhus medan den fortfarande är fuktig.

De strävhåriga pälsarna

Här krävs det lite mer omsorg. Strävhåriga hundar tappar mycket lite hår. Å andra sidan måste de trimmas ett par gånger om året. En strävhårig päls drar också nytta av ett trevligt bad var 3–4 vecka.

De långhåriga pälsarna

Om du har en hund med mellan eller långt hår kan du förvänta dig att spendera mycket tid på att ta hand om pälsen. Om du vill undvika hår i hela hemmet bör du ge din medelhåriga hund en fin borstning då och då och duscha den en gång i månaden.

Hundar med längre pälsar kan behöva ett dopp i badkaret var 6 till 10 dag, inklusive kamning när pälsen är torr, för att undvika trasslig päls som kan vara smärtsamt för hunden. Vissa långhåriga hundar måste borstas eller kammas dagligen för att hålla pälsen slät och ren från smuts. Bonusen är att väl underhållna långhåriga pälsar fäller nästan ingenting. Om du tycker att pälsvården är för krävande kan en trimning hos hundfrisören vara lösningen.

De exceptionella pälsarna

Vissa raser, som Puli och Komondor, har en päls som skiljer sig från päls på "vanliga" hundar. Deras päls liknar snören eller bredare remmar och kräver lite mer omsorg. Liksom andra hundar bör de badas när de är smutsiga, men eftersom deras päls tar lång tid att torka kan du ge en hjälpande hand med hårtork. Fråga din uppfödare eller oss om fler tips kring skötsel för din hund.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.