- Vad som är en varm och skön sommardag för oss, kan vara riktigt jobbig för hunden. Särskilt de trubbnosiga hundarna kan vara extra känsliga för värme, och drabbas av värmeslag även vid normala sommartemperaturer, säger Sandra Göransson, veterinär på AniCura.
Hundar har till skillnad från människor endast några få svettkörtlar i sina trampdynor och kan i övrigt reglera kroppstemperaturen genom att hässja/flåsa samt via slemhinnor i nos, tunga och munhåla. Trubbnosiga hundraser som mopsar, fransk bulldog och bostonterrier har ofta svårt att reglera kroppstemperaturen på grund av sina många gånger trånga andningsvägar.
Att värmeslag kan inträffa om hunden sitter instängd i ett varmt utrymme som exempelvis en bil är idag relativt känt, men det är viktigt att vara vaksam även vid hundpromenader och motionering i varmt väder.
- Se till att alltid ha med vatten på hundpromenaden i sommar, och svalka gärna tassarna med vatten också. Har du en trubbnosig hund ska du undvika att rasta den mitt på dagen när det är som varmast och soligast, säger Sandra Göransson.
De första symtomen på värmeslag kan vara att hunden söker sig till vatten eller till kalla golv där magen svalkas. Lättare former av värmeslag kan behandlas av djurägaren själv, men det kan vara bra att uppsöka veterinär efteråt för en kontroll.
Vad kan man göra själv vid misstänkt värmeslag?
- Försök omedelbart hjälpa till att sänka kroppstemperaturen genom att erbjuda kallt vatten, och hålla hunden i stillhet
- Kyl kroppen med svalt, men inte iskallt, vatten. Det är bra att följa upp mätningen av kroppstemperaturen ca var 5:e minut tills temperaturen har kommit ner till 39,5˚C. Kroppen kan fortsätta att kylas ner även efter att nedkylningen avslutats eftersom pälsen fortfarande är blöt
Vad kan göras om man ser en hund som sitter i en varm bil? Försök få tag på ägaren till bilen, lyckas inte det eller om situationen blir akut bör:
- Bilens registreringsnummer noteras
- Klockslag noteras
- Kontakt med polisen tas
- Rutan krossas i nödfall
När bör veterinär uppsökas?
När nedkylning av lättare fall av värmeslag inte går att lösa på egen hand eller när hunden visar följande symptom:
- Hunden hässjar, dreglar, har torra och röda slemhinnor, får hög puls, oro och blir förvirrad.
- Hunden orkar inte resa på sig eller faller ihop under en promenad. I allvarliga fall blir hunden uttorkad, vinglig, får andningssvårigheter samt kräkningar och blodiga diarréer.
Behandling hos veterinär
Normal kroppstemperatur för en hund ligger som regel mellan 38-39˚C. Diagnos ställs vanligtvis genom temperaturmätning tillsammans med hundens symtom.
Behandlingen syftar till att kyla ner hunden samt att upprätthålla cirkulation och blodtryck genom att ge vätska intravenöst. Blodprov analyseras vanligtvis för att kontrollera blodets koagulationsförmåga och övriga blodvärden. Hunden behöver i många fall stanna kvar för uppföljande blodprov och monitorering av temperatur, puls, blodtrycksmätning och kontroll av allmäntillstånd.
Fakta: Vad är värmeslag?
Värmeslag uppstår när förmågan att reglera kroppstemperaturen sätts ur spel på grund av att den omgivande temperaturen är för hög. Detta skiljer värmeslag från vanlig feber där hjärnans temperaturreglerande organ ställer in kroppstemperaturen. Febernedsättande mediciner hjälper därför inte vid värmeslag. Om kroppstemperaturen överstiger 42˚C börjar allvarliga förändringar ske med kroppens proteiner och celler, vilket kan leda till döden.