Pigmentös keratit (corneal melanosis)

Pigmentös keratit, eller mer riktigt är att kalla det corneal melanosis, betyder att det växer in pigment i hornhinnan som svar på en kronisk retning. Hundar har större benägenhet att utveckla detta än andra djurslag och framför allt de brachycefala raserna (de med korta nosar och utstående ögon). Mopsen är speciellt drabbad av pigmentinväxt.

Orsak

Den kroniska retningen som orsakar inväxning av pigment har många olika orsaker. Förutom den kroniska retningen kan det vara ett otillräckligt skydd för hornhinnan.

Exempel på kronisk retning är:

Ögonfransar eller päls från nosveck och/eller ögonlock som rullar in och gör att pälsen ligger an mot hornhinnan.

Exempel på otillräckligt skydd är:

Dålig tårkvalitet, stor ögonlocksöppning, dålig blinkförmåga.

Många brachycefala hundar sover med ögonen lite öppna. Hornhinnans känsel är oftast nedsatt på dessa raser vilket gör att de inte lika tydlig visar när de får ont. Vid undersökningen är det viktigt att kontrollera för de olika möjliga orsakerna så som tårkvaliten, blinkförmågan, ev. sår i hornhinnan, ögonlocken och nosveckets utseende. Oftast är det inte en enskild orsak utan flera av dessa i kombination som ger pigmenteringen.

Behandling

Behandlingen riktar in sig på att minska pigmentinväxningen. En del hundar får endast en liten pigmentering som inte stör synen medan andra kan bli helt blinda om pigmentet växer över hela hornhinnan. Behandlingen får rätta sig efter i vilken omfattning hunden har problem och pigmentinväxt. Initialt används smörjande skyddande ögondroppar eventuellt i kombination med antiinflammatorisk medicin. Det finns operationsmetoder där man plastikoperera den inre ögonvinkeln för att ge hornhinnan en bättre miljö. Det kan även vara aktuellt att operera bort nosvecket om det skaver mot hornhinnan.

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.