Vad gör jag när min valp inte lyder?

De flesta hundar har vid ett eller annat tillfälle gjort saker som deras ägare inte gillar. Kanske hoppat upp på diskbänken för att stjäla lite mat, hoppat över grinden och ut i det fria, dragit i kopplet, skällt på en granne eller kanske jagat en katt. Det finns flera olika sätt att lösa detta på. Du kan till exempel straffa hunden för dennes dåliga uppförande, eller bestämma dig för att göra en träningsplan och ta tag i problemet. Vi rekommenderar det senare.

Hantera nödsituationer med din hund: Snabbt agerande är nyckeln

Först och främst: om din hund gör något farligt, som att springa ut på en bilväg eller äta läkemedel, så måste du stoppa den med alla nödvändiga medel. Detta är dock inte att träna utan räknas som att släcka en brand. Din hund kommer tyvärr inte lära sig att inte äta mediciner för att du sticker ner handen i halsen i det ögonblicket, men det kan vara vad som krävs just då för att undvika en katastrof. Efter en sådan incident behöver ni nog jobba lite extra på er relation, din hund förstår ju inte varför du gjorde så. 

Vad vill du ha för beteende istället?

Om din hund gör något som är fel, men inte skadligt för sig själv eller någon annan, kanske det bästa är att låtsas som ingenting och sen fundera ut en plan. Det kan vara lockande att skälla ut hunden om den till exempel stulit en macka från köksbordet, men skadan har redan skett. Du kommer inte att få tillbaka din smörgås oavsett och att skälla på din hund förändrar inte det. Att skälla på din hund kan dock vara skadligt för er relation. Om tajmingen är dålig, som den ofta är, kan det dessutom bli att du skäller på din hund för något annat beteende den gjort. Så i slutändan kanske hunden uppfattar att du skäller för att den gått och lagt sig i sin bädd, inte för att den åt smörgåsen dessförinnan.  

Träning genom positiv förstärkning: Framhäv önskat beteende hos din hund

"Men han måste veta att han gjort fel!". Nja, så behöver det inte vara. Du behöver snarare berätta för din hund vad den ska göra för beteende i stället. Det enda sättet för din hund att veta vad som förväntas och önskas av den i framtiden är att förbereda den på ett bra sätt.  Vi kan ta smörgåsen som exempel. Lägg en smörgås på bordet och belöna din hund när den bara tittar på smörgåsen, när hunden sitter nära smörgåsen, när hunden ser den men ändå går och lägger sig osv. Genom att belöna dessa beteenden kommer de förstärkas och därmed öka. Din hund kommer då oftare välja att gå och lägga sig i sin bädd än att stjäla din smörgås. Det är viktigt att använda riktigt bra och goda belöningar som din hund tycker om, det ska vara värt att ta belöningarna hellre än smörgåsen. Du bör inte heller lämna någon smörgås framme, obevakad, medan ni tränar på detta. Om din hund lyckas sno smörgåsen fler gånger blir det också en belöning, men för ett oönskat beteende. 

Undvik negativa konsekvenser - Håll dig till positiv förstärkning

Se till att lära in de önskvärda beteendena ordentligt genom att förstärka och belöna det du vill ha. Då behöver du inte jobba med bestraffningar av din fyrfota vän, som inte heller ger bra resultat. Det som är bra med att förstärka önskade beteenden är att när de väl är inövade behöver du inte belöna varje gång hunden genomför dem utan det räcker med då och då.  Med straff däremot måste du ofta ta i ordentligt eller öka straffet för varje gång för att det ska ha effekt. Bestraffningar har också negativa konsekvenser som misstro till dig som förare, apati, ökad stress och bristande självförtroende. Det bästa, säkraste och mest humana sättet att träna sin hund på är därför belöningsbaserat och med positiv förstärkning. Om du behöver hjälp med din hund kan du vända dig till en hundtränare, exempelvis på din lokala brukshundklubb.

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.