Kloskada hos hund

Kloskador/klobrott hos hund är en relativt vanlig anledning till veterinärbesök. Ibland är bara en liten del av klon skadad men ibland försvinner hela klon med pulpa.

Orsak

Långa klor brukar vara den vanligaste anledningen till klobrott hos hund. När hunden t ex klättrar upp för en sten kan klon fläkas av från pulpan på grund av hårt underlag om klon är för lång. Hundar kan även fastna med klorna i rulltrappa eller i golvbrunn etc.

Hundar kan också drabbas av klokapselavlossning som innebär att klon lossnar eller går sönder utan något yttre våld. Anledning till klokapselavlossning kan vara tumörer, infektioner eller autoimmuna sjukdomar.

Symtom

Vid klobrott ses vanligtvis en akut hälta. Hunden slickar ofta på tassen och uppvisar ofta smärta när den sätter ner tassen eller om klon vidrörs. Vid en spricka längre fram i klon brukar hunden reagera lindrigt eller inte alls, medan vid spricka ända upp till klofalsen kan den reagera betydligt mer. När hela klon slits bort orsakar det vanligtvis både blödning och smärta.

Vad kan man göra själv?

Om endast en liten bit av klon har gått av räcker det oftast med att klon klipps ner till pulpan. Eventuellt kan en hundsko användas de första dagarna.

När bör veterinär uppsökas?

Det är sällan väldigt akut med klobrott, men det kan kännas akut eftersom hunden ofta är väldigt halt och har ont. Vid större spricka eller fläkning av klon bör veterinär uppsökas inom ett dygn.

Behandling hos veterinär

Om hela klon inklusive pulpa slitits av, rakas och rengörs området vanligtvis. Om blödningar fortfarande kvarstår läggs också ett tassbandage. När sprickan går ända upp till klofalsen eller om klon är uppfläkt brukar hela klon behöva avlägsnas. Hunden får lugnande eller sövs inför ingreppet. Vanligtvis ges också lokalbedövning. Om inte klon tas bort finns risk för inflammation i klofalsen som sprider sig till klobenet.

Eftervård

Om klon avlägsnas brukar hunden få ett bandage om tassen för att skydda pulpan. Tassen brukar hållas bandagerad en till tre dagar eller efter behov. Bandaget bör vara ett tunt skyddsbandage som byts en gång per dag eller om det blir blött.

I samband med bandagebytet tvättas pulpan försiktigt med ljummet vatten eller koksaltlösning. Ibland kan det vara enklast att duscha tassen en stund för att luckra upp gammal sårvätska. Om tån svullnar upp eller luktar illa kan det tyda på en inflammation. Ta då kontakt med veterinären.

Bandaget skyddas enklast med en hundsko eller dubbla plastpåsar vid rastning. Påsen eller hundskon får inte sitta på inomhus. Efter bandaget avlägsnats kan strumpa på tassen användas tillsammans med krage som skydd. Det är bra om pulpan får luftas och torka ur. Den blottade pulpan hårdnar och blir mer tålig efter ungefär en vecka.

Det tar vanligtvis några veckor innan en ny klokapsel växer ut. Ibland blir den nya klon deformerad och om klobenet skadats allvarligt är det inte säkert att det kommer någon ny klo. Lugna koppelpromenader den första veckan rekommenderas eftersom pulpan är mycket känslig för beröring.

Krage används fram till att hunden inte visar intresse för att slicka på klon.

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

KW-Klip-Stop-50-ml_7_9.png Aptus-Biorion-275303_7_9.png

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.