Follikulär konjunktivit/follikulit hos hund

Unga hundar kan drabbas av en sorts inflammation i ögats bindhinna (konjunktiva) som kallas follikulär konjunktivit eller follikulit.

Unga hundars ögon kan ha ett immunsystem som inte är helt färdigutvecklat och därför "överreagerar" på den normala miljö som hunden lever i. Smuts, damm och vind utlöser då en inflammation i ögats bindhinna, som blir röd och eventuellt lite svullen. I vissa fall kan hunden visa besvär från sina ögon genom att kisa eller klia mot ögonen, och hunden kan även ha ett ökat tårflöde.

Det är vanligtvis de lite större hundraserna som drabbas av tillståndet. Symtomen kan sitta i upp till 1-2 års ålder men kan gå tillbaka tidigare.

Diagnos

Veterinären gör en yttre undersökning av ögonen och tittar även på baksidan av tredje ögonlocket. Vid follikulit kan man se att de så kallade lymffolliklarna i tredje ögonlocket är svullna.

Behandling

Behandlingen går ut på att regelbundet avlägsna irriterande ämnen och partiklar samt att ”smörja” ögat med tårersättning. Ögonen spolas med steril fysiologisk koksaltlösning, som finns att köpa på apotek eller hos optiker, för att tvätta bort de ämnen som irriterar ögonen. Därefter droppas smörjande och skyddande ögondroppar i ögonen. Dessa finns att köpa hos veterinären alternativt receptfritt på apoteket.

Behandlingen görs efter behov, vanligen morgon och kväll. Blåsigt väder och drag från exempelvis air condition i bilen blir en extra påfrestning för ögonen och kan behöva en extra behandling.

Receptbelagda preparat med antibiotika behövs bara i de fall en sekundär infektion med bakterier tillstöter vilket är ovanligt. Ögat får då ett gulgrönt trögflytande sekret.

Om behandlingen inte ger ett tillfredställande resultat bör en ny tid bokas för undersökning.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.