Tvångsmatning och medicinering av kanin

Många sjukdomar och nedsatt allmäntillstånd hos kaniner gör att de slutar äta. De är väldigt känsliga för att vara utan foder en längre tid och det kan bli kritiskt efter endast 4-6 timmar utan mat. Det bästa sättet att veta om kaninen äter och dricker tillräckligt är att kontrollera att mängden avföring och urin är normal. Är detta inte fallet kan kaninen behöva tvångsfodras.

När ska man tvångsmata?

Om man vet orsaken till varför kaninen inte äter kan man tvångsfodra. Det kan till exempel vara efter en operation, då djuret ofta har svårt att komma igång att äta. Det kan också vara aktuellt om kaninen har en sjukdom som vållar obehag, och magen ska hållas igång under tiden den utreds eller behandlas. Upptäcker du att din kanin inte äter, ska du uppsöka veterinär så fort som möjligt, helst inom 6-8 timmar. Under tiden kan du erbjuda kaninens favoritmat eller akutfoder, som köps hos veterinären. Ju fortare djuret får mat i magen och ju fortare en diagnos kan ställas, desto bättre chans för återhämtning har det.

När får man inte tvångsmata?

Kaniner kan inte kräkas vilket innebär att om magsäcken fylls för mycket finns risk att den sprängs. Om man känner på magen bakom de bakersta revbenen och kaninen verkar hård och utspänd i området ska man inte tvångsfodra, utan kontakta veterinär så fort som möjligt.

Hantering av kaniner

Kaniner har mycket kraftiga muskler och tunt skelett. Får kaninen panik finns det risk att den sparkar så kraftigt med bakbenen, att den kan få frakturer på benen eller i ryggen. En orolig kanin bör därför lindas in i en handduk när den ska medicineras eller tvångsmatas.

Svepa in kaninen i en handduk

Det är bäst att sitta på golvet med kaninen. På det sättet undviker man att kaninen skadar sig om den plötsligt hoppar till och iväg från bordet. Placera kaninen mitt på långsidan av handduken som bör vara ca 2.5 gånger kaninens längd och 4 gånger dess bredd. Vik först en bit av handduken över kaninens framtassar. Vik därefter båda sidor av handduken stramt runt kroppen och sista delen under djuret. På det sättet kan kaninen inte backa ur sin inpackning. När kaninen väl har packats in brukar den lugna sig snabbt.

Tvångsmatning och medicinering

Lägg den inpackade kaninen i knät med ryggen mot din mage. Kaniner har ett mellanrum mellan framtänderna och kindtänderna på båda sidorna där man kan ge fodret eller medicinen i små mängder genom mellanrummet från sidan. Ge så små portioner att det inte rinner ut ur kaninens mun. Kontrollera hela tiden att kaninen tuggar och sväljer. Vissa individer kan stimuleras till att svälja bättre om de smeks försiktigt på huvudet mellan tuggorna. Ge alltid försiktigt lite vatten med en spruta efter varje matning/medicinering. Ge ca 1 ml per kilo kroppsvikt.

Andra metoder till tvångsmatning/medicinering

Vissa kaniner sitter så lugnt att de kan vara i knät medan de äter självmant eller får hjälp att äta, utan att vara inlindade. Ibland kan kaninen vara i buren och låter sig tvångsmatas genom mellanrummet mellan tänderna utan att man behöver röra det. Prova dig fram till vilket sätt som är mest skonsamt för ditt djur. Det är en bra idé att ibland öva sig med vatten medan kaninen är frisk, så man är van om den en dag blir sjuk.

 

Publicerat: september 2017. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.