Hantering av din kanin vid tvångsmatning

Det kan vara en utmaning tvångsmata eller medicinera en kanin eller gnagare, både för att de kan vara svårhanterliga och för att deras sjukdomstillstånd innebär en risk. I denna situation är det viktigt att utsätta djuret för så lite stress som absolut möjligt. Därför rekommenderas det att, använda en metod som gör situationen lugnare för alla involverade.

Genom att vira in djuret i en handduk känner det sig tryggt, eftersom den är omsluten från alla sidor. Speciellt kaniner kan vara mycket svåra att hantera och kan orsaka skador både på sig själv och skötaren. Kaniner har mycket starka muskler och ett tunt skelett, eftersom de ska kunna springa snabbt i flykt. Tyvärr innebär detta också, att det finns risk för fatala benbrott och/eller ryggskador om de sprattlar. Det är därför mycket säkrare att vira in dem i en handduk, en så kallad burrito.

Steg 1. Välj en handduk som är 2 gånger djurets längd på bredden, och minimum fyra gånger djurets bredd på längden. Prova dig gärna fram för att hitta en storlek som fungerar. Storleken är viktig, för stor eller för liten handduk gör det inte hanterbart. Placera djuret mitt på handduken.

Steg 2. Vik kanten av handduken upp över frambenen.

Steg 3. Vik handdukens sidor kring djuret. Strama en aning.

Steg 4. Vik handdukens bakkant under djuret bakdel, detta hindrar att djuret backar ur handduken. Nu är kaninen eller marsvinet tillräckligt fixerad för att kunna ge läkemedel eller mat.

Steg 5. Sprutan med medicin, mat eller vatten förs in genom sidan på munnen i riktning mot kinden, bakom framtänderna. Ge endast lite åt gången för att ge djuret tid att svälja. När du är klar torkas djuret kring munnen för att avlägsna eventuella rester och hålla området torrt.

 

Publicerat: januari 2018. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.