När görs en utredning av cancer och tumörsjukdom hos hund?
Det finns flera olika situationer då veterinären kan vilja inleda en utredning av tumörsjukdom. Det här är några vanliga orsaker till att hunden får genomgå en tumörutredning:
- Djurägaren har hittat en knöl någonstans på hundens kropp.
- Hunden har symtom som kan bero på en tumörsjukdom.
- Veterinären hittar avvikelser på exempelvis röntgen eller ultraljud i samband med att hunden utreds för något annat.
Symtom på cancer och tumörsjukdom hos hund
Symtomen varierar beroende på vad det är för typ av tumör och var någonstans på, eller i, kroppen den sitter. I en del fall märks väldigt lite symtom, andra gånger är symtomen diffusa, som trötthet eller viktnedgång.
Om hunden uppvisar något av följande kan det vara lämpligt att låta den bli undersökt av veterinär:
- Hunden har fått en eller flera knölar eller svullnader på kroppen.
- Hunden har ett svårläkt sår.
- Hunden har magrat av eller är tröttare än normalt.
- Hunden har återkommande blödning eller avvikande sekret från en kroppsöppning, till exempel vulva, näsborre eller förhud.
- Hunden har fått bleka slemhinnor.
- Hunden har fått ökad törst.
Symtom kan också uppstå för att funktionen börjar bli sämre i ett specifikt, tumördrabbat organ. Till exempel kan hunden ha kräkningar, blod i urinen eller börja halta. Hormonproducerande tumörer kan medföra symtom som beror på avvikande hormonnivårer, som förstorade juver hos en hanhund, eller en ökning av stresshormonet kortisol.
Hur går en utredning av cancer och tumörsjukdom hos hund till?
Beroende på den enskilda hundens symtom och sjukdomshistoria kan en tumörutredning utformas på olika sätt. När man har hittat en knöl eller svullnad utvändigt väljer man ofta att ta cellprov för cytologisk undersökning och/eller ett vävnadsprov, biopsi. Handlar det om en enstaka mindre knöl opereras den ofta bort i sin helhet och skickas till laboratorium för vävnadsanalys. I en del fall räcker detta dessutom som behandling, men om provsvaret från laboratoriet visar att det handlar om en elakartad tumör kan ytterligare åtgärder behövas.
I en tumörutredning är det också vanligt att man analyserar blodprover samt gör någon form av bilddiagnostik, ofta röntgen och ultraljud. Detta kan bland annat göras innan man genomför ett större kirurgiskt ingrepp, som till exempel att avlägsna delar av hundens juver, när man vill försäkra sig om att tumören inte har spridit sig.
Om hunden har kommit till veterinären på grund av att den har symtom på sjukdom inleds många gånger en medicinsk utredning för att hitta orsaken. Då kan det vara resultatet av olika undersökningar och analyser som väcker misstanken om att hunden har cancer.
Bilddiagnostik är ofta ett bra sätt att ta reda på om hunden har en invärtes tumör. Metoder som används är röntgen, ultraljud, MR-undersökning, datortomografi eller endoskopi. Tumörer som sitter inuti hundens kropp kan också provtas för cytologisk undersökning eller vävnadsundersökning. Provet kan tas på olika sätt:
- Genom endoskopi, när man går in med en liten kamera och tar vävnadsprov med ett särskilt biopsiinstrument.
- Ultraljudsguidat, när man med hjälp av ultraljud för in en kanyl genom huden för att ta prov från en förändring i ett inre organ.
- Genom öppen kirurgi.
Hur behandlas cancer och tumörsjukdom hos hund?
Valet av behandling styrs av hundens diagnos, hur gammal hunden är och hur den mår i övrigt. Det är inte alltid att tumörer behöver behandlas. Till exempel väljer man ofta att avvakta när det rör sig om godartade fettknölar (lipom) hos äldre hundar. Man bör vara observant på om tumören orsakar hunden några besvär, som begränsad rörelseförmåga, om den börjar växa snabbt eller förändras på något annat sätt.
I många fall kan det räcka att operera bort tumören med tillräckliga marginaler. Ibland behövs andra behandlingar, som cytostatika (cellgifter), eller strålbehandling. I en del fall väljer man att behandla symtomen som tumören orsakar.
Här kan du läsa mer om olika behandlingsalternativ för tumörer och cancer hos hund.