Nu går det kennelhosta

En upplysning till alla hundägare. Just nu får vi många rapporter om kennelhosta på flera ställen i landet och därför uppmanar vi på AniCura till försiktighet.

Vad är kennelhosta?

 

Kennelhosta är ett samlingsnamn för olika smittsamma luftvägsinfektioner som orsakar kikhosteliknande symtom hos hundar. Ibland ses även en kortare febertopp.

Vanliga symtom är akut insättande, skrällig, ihållande hosta och besvär från halsen. Djurägaren tror ofta att hunden har satt något i halsen. Hostan kan vara fuktig eller torr och den ökar ofta i samband med aktivitet. En hund med kennelhosta kan hosta så intensivt att den får kväljningar och kräks upp skummigt slem. Feber kan förekomma men de flesta hundar är i övrigt pigga. Ett fåtal hundar får lunginflammation som en komplikation till kennelhosta.

Läs mer om kennelhosta.

Så kan du undvika att din hund blir smittad

  • Vaccinera din hund årligen mot kennelhosta om din hund regelmässigt träffar andra hundar. Vaccinationen ger inte 100% skydd men en vaccinerad hund får oftast mildare symtom.
  • Låt inte din hund hälsa på andra hundar när det går kennelhosta i området.
  • Låt din hund stanna hemma från dagis/träning/tävling vid symtom som hosta och/eller harklingar.

Få råd av våra veterinärer i AniCura-appen

Är du osäker på om det är kennelhosta din hund har fått, kontakta våra veterinärer i AniCura-appen genom ett videosamtal så kan du få hjälp att bedöma din hunds symtom.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.