6 tips för en kattsäker julgran

Som vi alla vet är katter nyfikna varelser och julgranarna måste se ut som ett gigantiskt träd fyllt med gnistrande leksaker. Tyvärr utgör de även en fara för katter och kan orsaka en stressig situation för kattägare. Läs våra bästa tips för att kattsäkra din julgran i år, för att undvika "katastrofer"!

1. Julgranen ska klara av en busig katt 

Ett stabilt och tungt julgransställ är viktigt i varje katthem. Om möjligt, placera trädet nära en vägg så att det inte faller på något dyrbart när din katt testar gravitationen. Fäst en tunn tråd eller genomskinlig fiskelina på toppen av trädet och fäst den på väggen och/eller taket för att säkerställa att trädet förblir upprätt.

2. Kattvänlig dekoration

Glittrande girlanger genom granen fulländar ofta granen. Men den rör sig med minsta vind och motiverar katten att leka med den och äter ofta delar av den. Denna dekoration rekommenderas därför inte i en kattsäker julgran.

Glaskulor är vackra men krossas lätt av en lekfull katt och kan sluta i ett veterinärbesök. Plastkulor eller prydnadsföremål gjorda av papper, trä eller saker som halmstjärnor och tallkottar ser snygga ut och är mycket säkrare för nyfikna, lekfulla katter.

3. Lämna de nedre grenarna tomma

Häng bara juldekorationer i mitten och toppen av trädet, lämna de nedre grenarna tomma. På så sätt ser din julgran fortfarande fint ut, men den är mindre attraktiv för din katt och hon kan inte längre nå dekorationerna så lätt.

 

4. Var försiktig med lampor

Se till att ljusslingorna sitter hårt i grenarna och att inga kablar hänger ner så att katten kan fastna i dem. För säkerhets skull bör du avstå från att använda ljus på granen. Ett utmärkt alternativ till ljusslingor är sladdlösa LED-lampor som kan tändas och släckas med fjärrkontroll.

 

5. Paketsnören och glitter kan vara farliga

För katten är julklappar med glitter, prasslande papper och lockiga paketsnören en dröm som snabbt kan bli en mardröm. Julgransglitter och paketsnören kan fastna i kattens tarm och kan bli livsfarliga för katten. Så lägg inte paketen under granen förrän på julafton, när ni alla är samlade i rummet. Se också till att kassera alla snören efter att alla förpackningar har öppnats.

 

6. Julgransvatten - inte för katter

Kom ihåg att katter kanske gillar att dricka vatten från julgranens fot. Var därför försiktig med konstgödsel och försök förhindra att de når vattnet. Täck vattnet i julgranens botten med ett lämpligt lock (till exempel kartong eller folie), så att katten inte kommer åt det.

 

Vi önskar dig och din(a) katt(er) en god och lurvig jul!

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.