Cairnterrier

Vill du ha en glad, nyfiken och lekfull hund? Trivs du bättre med en kompis som hellre går långa promenader med dig än sover på soffan? Har du en ängels tålamod och kan tänka dig att kompromissa av och till när det gäller vilken aktivitet som står på schemat? Då kan en cairnterrier vara en hundras för dig.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Cairnterriern härstammar från de skotska öarna Skye, Mull och Harris samt från grevskapet Inverness på skotska fastlandet. Där arbetade hundarna med att hålla bondgårdarna fria från råttor, grävlingar, rävar, uttrar och andra djur. Från början utgjorde dessa hundar en grupp lågställda, strävhåriga terriers och kallades för ”earth dogges” eller kort och gott ”terrier”, efter latinets terra som betyder jord. Hundarna ansågs vara oumbärliga genom sitt arbete med skadedjur och oavsett om man var en enkel bonde eller en rik godsägare så var ett koppel med små raggiga terriers en nödvändighet. 1908 försökte rasens förespråkare lansera den som korthårig skyeterrier, ett projekt som dock misslyckades. År 1910 erkändes slutligen rasen av engelska kennelklubben under namnet cairnterrier. Ordet cairn betyder stenröse och namnet fick rasen eftersom de sökte sina bytesdjur i just stenrösen.

Till Sverige kom de första cairnterrierna 1924.

Temperament

Cairnterriern är en glad och aktiv hund. Genom sitt ursprung som gårdsvaktare har den utvecklat egenskaper som mod och uthållighet. Den är orädd och uppträder med ett stort mått av självsäkerhet utan att för den skull vara aggressiv. Den här lilla hunden är nyfiken, kvick och alert och den hänger gärna med på allt dess ägare tar sig för.

Låt dig inte luras av dess ringa storlek – en cairnterrier är robust och tålig!

Cairnterriern är mycket social och har en stark flockkänsla. Den är väldigt lekfull och trivs oftast alldeles utmärkt tillsammans med barn. Därför fungerar den perfekt som familjehund. Den är vänligt inställd mot alla människor och välkomnar ofta gäster med glädjeskall. Rätt uppfostrad brukar det inte heller vara några problem att få cairnterriern att umgås väl med andra hundar. På grund av sin sociala läggning så tycker cairnterriern inte om att bli lämnad ensam några längre stunder. Påbörja ensamhetsträningen redan hos den unga valpen så ökar sannolikheten att hunden som vuxen kan vistas ensam några timmar utan att den blir stressad.

Precis som många andra terrierraser så är cairnterriern självständig och tämligen envis. Den gillar att göra saker på sitt eget sätt och dess ägare bör vara utrustad med tålamod och en viss portion humor.

Aktivitetsnivå

Vid första anblick kan cairnterriern framstå som en lugn promenadkompis, men den här lilla hunden har gott om energi som den behöver få utlopp för om den ska må bra. Den är otroligt anpassningsbar och en riktig allroundhund - den trivs oftast lika bra som aktiv sällskapshund som träningskompis för hundsportentusiasten. Den är kvick och lättlärd och brukar uppskatta att lära sig trick. Den älskar att använda sin nos så aktiviteter som nosework eller viltspår brukar uppskattas av cairnterriern. En uttråkad cairnterrier kan bli skällig och stökig varför du behöver säkerställa att den får tillräckligt med aktivering varje dag. Om den inte får en uppgift av sin ägare hittar den ofta på saker själv. Att gräva är en favoritsysselsättning för cairnterriern, så du gör klokt i att skydda dina rabatter från ivriga små cairnterriertassar.

Pälsvård

Cairnterrierns päls består av två lager. Underullen är kort och mjuk, medan ytterpälsen är sträv och tjock. Den här pälsen ger hunden ett gott skydd mot väder och vind.

Pälsen behöver trimmas 2-4 gånger per år för att hållas i skick. Vid trimning rycks gammal päls bort. En del cairnterrierägare lär sig att trimma pälsen själv medan andra lämnar hunden till en erfaren trimmare för att få hjälp med detta. Man bör inte raka eller klippa cairnterrierns päls eftersom den då mister sin vattenavvisande förmåga. Utöver trimning kräver pälsen bara en genomborstning någon gång per vecka och ett bad då och då.

Träning

Cairnterriern är nyfiken, intelligent och lättlärd. Med sin envisa personlighet och vilja att göra saker på sitt eget sätt så behöver den oftast motiveras ordentligt under träning. Du behöver även vara beredd på att kompromissa – att tvinga en cairnterrier till något brukar sällan vara en framgångsrik metod. Liksom alla hundar ska en cairnterrier tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Cairnterrierns förflutna som gårdsjägare gör att rasen besitter en relativt stark jaktinstinkt. Du behöver träna hunden tydligt och konsekvent tidigt i livet om du vill att den ska kunna gå lös på promenader etc.  

Storlek och vikt

Cairnterriern är en liten hund med robust, stark kropp. Det är en av de mest ursprungliga terrierraserna och den ska ha ett naturligt raggigt utseende. Mankhöjden är ca 28-31 cm och idealvikten är 6-7,5 kg.

Färg

Cairnterriern förekommer i flera olika färger – crèmefärgad, vetefärgad, röd, grå eller nästan svart. Brindle (tigrerat) i samtliga nämnda färger är tillåtet. Det är typiskt med mörkare pälsfärg på öron och nosparti.

Särskilda kännetecken för rasen

Cairnterriern är en gladlynt hund med ett stort mått av envishet. Om du utrustar dig med humor och tålamod så kommer den att få dig att skratta och snabbt förlåta alla dess upptåg. Den är en underbar familjehund som hänger med på allt dess familj tar sig för men se till att du uppfostrar den tidigt och konsekvent så att den vet vad den får och inte får göra. Annars blir det lätt hunden som bestämmer hemma.

Ärftliga sjukdomar

Cairnterriern är i allmänhet en frisk ras som många gånger uppnår en hög ålder. Precis som hos andra raser förekommer vissa hälsoproblem. Inom rasen ses enstaka fall av renal dysplasi, vilket är en utvecklingsrubbning i njurarna, samt kärlmissbildningar i levern av typen porto-systemisk shunt. Antalet fall de senaste åren har dock varit ytterst få. Under senare år har frekvensen av tumörsjukdomar och Addisons sjukdom ökat något inom rasen. Var noga i valet av uppfödare och välj din cairnterrier med omsorg, så har du bästa möjligheten till att få en frisk och sund hund.

Precis som många andra hundar av mindre ras så löper cairnterriern en ökad risk för utvecklande av tandsten med påföljande tandköttsinflammation. Du bör räkna med att din cairnterrier kan behöva besöka veterinären för att få sina tänder rengjorda under narkos regelbundet. Tandborstning förebygger tandsten och är därför en viktig del i hundens skötsel.

Foder

Rätt näring lägger grunden till ett friskt hundliv. Utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.

Hundtyp

Terrier

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du fr├ągor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.