Alla däggdjur är varmblodiga och har de flesta biologiska funktioner gemensamt. Men trots detta kan vissa värden som är normala för ett djur vara sjukliga för ett annat. Hästar har t ex en mycket lägre andningsfrekvens än människor, och möss har en oerhört snabb puls utan att det är något onormalt. Men vad gäller för hundar? 

Vill du veta hur du ska undersöka din hund, eller vad det betyder om den har avvikande värden, rekommenderar vi artikeln Lär dig undersöka din hund själv.

Lär dig din hunds normalvärden

Här har vi tagit fram en tabell över vad som är normalt för en hund. Skriv gärna ut den och förvara på ett lättåtkomligt ställe, så att du kan ta fram den om du behöver kontrollera din hunds värden. 

Allmäntillstånd

En hund med normalt allmäntillstånd är alert, vaken och reagerar på sin omgivning. 

Andningsfrekvens

Stora hundar har långsammare andning än små. Normal andningsfrekvens räknas som 10 - 30 andetag per minut och mäts i vila, dvs när hunden varit lugn och stilla i minst 15 - 20 minuter.

Andningsmönster

Andningsmönstret innebär sättet hunden andas på. Den ska inte behöva andas med öppen mun, eller ta i med magmusklerna. Normalt andningsmönster är lugna, obesvärade andetag utan biljud. 

Hjärtfrekvens

Hjärtfrekvensen mäts när hunden har varit lugn och i vila i minst 20 minuter. Stora hundar brukar normalt ligga på omkring 60 - 100 hjärtslag/minut och små hundar på 80 - 120.

Pulskvalitet

Pulsen kan kännas i ljumsken, på lårets insida. Pulsen ska vara tydlig och jämn. 

Slemhinnans färg

Slemhinnan kan kontrolleras i t ex munnen. Färgen ska vara rosa.

Kapillär återfyllnadstid, CRT

Kapillär återfyllnadstid kontrolleras genom att trycka med fingret mot slemhinnan och titta efter hur snabbt blodet (färgen) kommer tillbaka efter att trycket lättats. Normalt ska det ta 1 - 2 sekunder.

Kroppstemperatur

Normal kroppstemperatur för hund är ca 37,5 - 39 grader. 

Urinproduktion

Normalt behöver hundar kissa 3 - 6 gånger per dygn.

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.